Mottagning av livsmedel

Mottagningen av livsmedel borde ske i ett för ändamålet lämpligt utrymme. Livsmedel får inte stå utomhus i ett utrymme utan tak i längre tid än vad lossandet av lasten kräver. Lättfördärvliga livsmedel får stå i rumstemperatur i högst 10 – 15 minuter i samband med lossning och inspektion av lasten.

Vid mottagning av livsmedel kontrolleras att

  • livsmedlen är färska och oklanderliga till sitt utseende, till sin lukt och till förpackningarnas skick (sensorisk kontroll)
  • datummärkningarna och märkningarna på förpackningarna är i ordning
  • livsmedlens temperaturer ligger inom tillåtna gränser.

Råvaror som är skadade, som är försvagade till sin kvalitet eller som är suspekta till sitt utseende och som blivit för gamla och förpackningar som saknar märkningar på finska och svenska ska tas bort och returneras till varuleverantören. Sådana produkter som saknar datummärkningar ska förses med en märkning om ankomstdagen så att man kan vinnlägga sig om korrekt lagercirkulation. Efter kontrollen bör särskilt lättfördärvliga livsmedel så snabbt som möjligt förflyttas till kylutrymmen så att kylkedjan inte bryts.

För mottagningskontroll av inkommande livsmedel och råvaror ska utses en person som tar hand om kontrollen av inkommande varor, förflyttningen av varorna till lämpliga lagerutrymmen och nedtecknandet av mottagningskontrollen. Vägledningen om mottagningen bör ingå i livsmedelsföretagets plan för egenkontroll.

I vägledningen om mottagningen av livsmedel bör ingå följande:

  • ansvariga personerna
  • produktkategoriernas mottagningsutrymmen
  • överenskomna leveranstider per dygn
  • kontrollen av levererade mängder och beställda mängder
  • de levererade produkternas överensstämmelse med beställningen (har man levererat det som beställts)
  • kontrollen av produkternas yttre kvalitet
  • kontrollen av datummärkningar och andra märkningar på förpackningarna
  • kontrollen av temperaturen hos inkommande varor
  • korrigerande åtgärder då överenskomna gränsvärden överskrids
  • åtgärderna vid returnering och reklamation
  • nedtecknandet av mätresultat, avvikelser, reklamationer, korrigerande åtgärder, provtagningsresultat och returneringar i systemet för egenkontroll.

Mottagandet av inkommande vara och överflyttandet av varan till lagren ska i en livsmedelslokal vara så planerat att risk för korskontamination inte uppkommer dvs. att olika renhetsnivåer eller råa och tillagade livsmedel hålls åtskilda från varandra,

Sidan har senast uppdaterats 21.8.2023