Exempel på temperaturer för förvaring av livsmedel

Exempel på förvaringstemperatur för livsmedel i en restaurang

Färska oförpackade fiskeriprodukter: 0 – 2 °C

Färska förpackade fiskeriprodukter: 0 – 3 °C

Upptinade räkor, kokta och nedkylda kräftor och musslor: 0 – 3 °C

Kallrökt eller gravad fisk: 0 – 3 °C

Övriga fiskerieprodukter förpackade i vakuum eller en skyddande atmosfär, till exempel rökt fisk: 0 – 3 °C

Sushi och levande musslor: högst 6 °C

Saltad fiskrom: 0 – 3 °C

Köttfärs och mald lever: högst 4 °C

Rått eller marinerat kött: högst 6 °C

Uppskurna grönsaker och groddar: högst 6 °C

Mjölk och grädde och mjölkbaserade produkter som inte har pastöriserats eller genomgått någon liknande behandling (t.ex. färskost av obehandlad mjölk): högst 6 °C

Mjölkbaserade produkter, i framställningen av vilka det ingår åtminstone pastörisering eller motsvarande behandling (till exempel mjölkdryck, matgrädde, surmjölk, yoghurt, filbunke och ost): högst 8 °C.

Färdigmat, korv, pålägg, grädd- och färskostkakor och -bakelser: högst 6 °C

Kortvariga avvikelser (max 3 °C) från temperaturerna är tillåtna.

 

Exempel på förvarings- och transporttemperaturer i en godkänd anläggning i fiskbranchen

Färska fiskeriprodukter, osaltad rom, upptinade ickebearbetade fiskeriprodukter, kokta och kylda kräftdjur och blötdjur: 0 - 2 °C.

Kallrökta eller gravade fiskberedningar och bearbetade fiskeriprodukter vakuumförpackade eller förpackade i modifierad atmosfär, saltad rom: 0 - 3 °C

Sushi och levande musslor och annan bearbetad fisk: högst 6 °C.

Kortvariga avvikelser (max 3 °C) från temperaturerna är tillåtna.

 

Exempel på förvarings- och transporttemperaturer i en godkänd anläggning i köttbranchen

annan kött än kött av fjäderfä: högst 7 °C

inälvor av andra djur än fjäderfä: högst 3 °C

kött och inälvor av fjäderfä: högst 4 °C

köttfärs och maskinellt separerat kött: högst 2 °C

köttberedningar: högst 4 °C

djupfryst eller fryst kött/köttprodukter: -18 °C eller kallare

fryst kött av fjäderfä: -12 °C eller kallare.

Kortvariga avvikelser (max 3 °C) från temperaturerna är tillåtna.

Sidan har senast uppdaterats 23.2.2023