Bruksanvisning och varningsmärkning

Livsmedlens säkerhet regleras av såväl av artikel 14 i den allmänna livsmedelsförordningen (EY) 178/2002 som av 6 § i livsmedelslagen 297/2021(på finska).

Enligt artikel 14 i den allmänna livsmedelsförordningen får sådana livsmedel inte släppas ut på marknaden, som inte är säkra. Ett livsmedel anses inte säkert, om det är skadligt för hälsan eller otjänligt som människoföda. När man fastställer om ett livsmedel är säkert ska man ta hänsyn till livsmedlets normala användningsförhållanden och den information som ges till konsumenten om hur man kan undvika skadliga effekter på hälsan av livsmedlet. När man fastställer om ett livsmedel är skadligt för hälsan ska man ta hänsyn till

  • såväl de eventuella omedelbara som de kortsiktiga och långsiktiga effekterna av livsmedlet på den persons hälsa som konsumerar livsmedlet.
  • effekterna på de kommande generationernas hälsa
  • eventuella kumulativa toxiska effekter och
  • en viss konsumentgrupps särskilda känslighet för livsmedlet, om livsmedlet är avsett för konsumentgruppen i fråga.

I 6 § i livsmedelslagen sägs att en livsmedelsföretagare i sin verksamhet ska se till att livsmedlen till sina kemiska, fysikaliska, mikrobiologiska och hälsomässiga egenskaper är lämpade som människoföda och att de inte orsakar fara för människors hälsa. Företagaren ska också se till att livsmedlen och informationen om dem inte vilseleder konsumenten.

För att konsumenten ska skyddas mot eventuella hälsorisker sägs i förordningen (EU nr 1169/2011) om livsmedelsinformation att förpackningen till ett livsmedel vid behov ska vara försedd med en bruksanvisning som inkluderar en varningsmärkning (artikel 9 och 27).

Att en bruksanvisning och/eller varningsmärkning ska finnas regleras också separat av vissa produktspecifika författningar. Till övriga delar är det företagaren som ska bedöma om sådana märkningar behövs, eftersom företagaren svarar för säkerställandet av att livsmedlen som han tillverkar eller hanterar är säkra.

Enligt förordningen om livsmedelsinformation ska märkningarna göras på ett ställe som är lätt att få syn på och med ett tydligt typsnitt och tillräckligt stor teckenstorlek så, att märkningarna är lätta att läsa och förstå (minsta x-höjden minst 1,2 mm).

Sidan har senast uppdaterats 4.1.2022