Minsta hållbarhetstiden och sista förbrukningsdagen (-tidpunkten)

Sista förbrukningsdagen eller sista förbrukningstidpunkten

Sista förbrukningsdagen eller sista förbrukningstidpunkten ska märkas ut på förpackningar till mikrobiologiskt lättfördärvliga produkter. Datumet anges i form av dag och månad och, om man så önskar, även årtalet. Efter sista förbrukningsdagen får livsmedlet inte längre saluhållas eller användas och det får inte heller användas vid tillverkning av ett livsmedel som ska saluhållas eller serveras.

Mikrobiologiskt lättfördärvliga livsmedel är till exempel opastöriserad mjölk och grädde, omognad ost, färskt kött, köttfärs, icke tillredda köttprodukter, färsk fisk och andra icke värmebehandlade produkter och sådana produkter, för vilka hållbarheten inte har säkerställts med värmebehandling eller med hjälp av konserveringsmedel eller någon annan behandling.

Bäst före-datummärkningen (minsta hållbarhetstiden)

Med undantag för undantagen nedan ska förpackningarna till andra livsmedel än mikrobiologiskt lättfördärvliga livsmedel (således också ”vanliga” lättfördärvliga) vara försedda med en märkning om tidpunkten, fram till vilken produkten korrekt förvarad åtminstone bibehåller de egenskaper som är typiska för den. Förpackningar till djupfrysta livsmedel ska alltid vara försedda med en bäst före-datummärkning (JSMf 818/2012, ändring 275/2016).

Produkten kan hållas till salu och användas ännu efter denna bäst före-tidpunkt förutsatt att dess kvalitet inte väsentligt försvagats. Det rekommenderas att man i samband med produkter som saluhålls efter ”bäst före”-datummärkningen märker ut att det rör sig om en produkt för vilken datumet löpt ut.

Tidpunkten märks ut efter orden ”bäst före” på följande sätt:

  • Dagen och månaden, om livsmedlets hållbarhetstid är högst 3 månader;
  • Månaden och året, om livsmedlets hållbarhetstid är längre än 3 månader, men högst 18 månader;
  • Med ett års noggrannhet, om livsmedlets hållbarhetstid är längre än 18 månader.

Om hållbarhetstiden anges som antingen månaden och året eller enbart med ett års noggrannhet, ska orden ”utgången av” läggas till före datumet, till exempel ”bäst före utgången av 2023” för att tydliggöra märkningen.

Livsmedel som inte behöver märkas med en bäst före-datummärkning:

  • färska bär, frukter, grönsaker och svampar som inte har skalats, styckats eller behandlats på annat motsvarande sätt; detta gäller dock inte groddar och andra dylika produkter
  • juice, nektar, safter, läskedrycker och drycker som innehåller mer än 1,2 volymprocent alkohol och som är avsedda för storhushåll och som finns i förpackningar på mer än 5 liter
  • bageriprodukter och bröd som till sina egenskaper är sådana att de normalt förtärs inom ett dygn
  • ättika
  • salt och produkter därav
  • socker
  • sötsaker som består nästan uteslutande av aromatiserat eller färgat socker
  • tuggummin och andra motsvarande livsmedel som är avsedda att tuggas
  • portionsförpackningar för glass

Förvaringsanvisning

  • ska märkas ut på förpackningar till mikrobiologiskt lättfördärvliga livsmedel.
     
Sidan har senast uppdaterats 5.1.2022