Transfettsyror i märkningarna på förpackningar

Ett livsmedels näringsmässiga sammansättning framgår av näringsdeklarationen. Sättet på vilket näringsvärdet anges bygger på EU:s gemensamma förordning om livsmedelsinformation (Europaparlamentets och rådets förordning EU nr 1169/2011). För fettets del är den sammanlagda mängden fett och mängden mättade fettsyror obligatoriska uppgifter som ska anges. Det är också möjligt att ange mängderna enkelomättade och fleromättade fettsyror. Transfettsyror får inte anges i näringsdeklarationen och för närvarande inte heller på något annat ställe på förpackningen.

Mängden transfett dvs. delvis härdat fett som får användas i livsmedel begränsas med kommissionens förordning (EU) 2019/649. Enligt den får halten annat transfett än sådant som förekommer naturligt i animaliskt fett i livsmedel som är avsedda för slutkonsumenter och i livsmedel som är avsedda för leverans till detaljhandeln vara högst 2 gram transfett per 100 gram fett. 

Livsmedelsföretagare som till andra livsmedelsföretagare levererar andra livsmedel än sådana som är avsedda för slutkonsumenten eller detaljhandeln, ska säkerställa att livsmedelsföretagarna som tar emot leveransen ges information om mängden transfett, med undantag för det transfett som naturligt förekommer i animaliskt fett, då mängden överstiger 2 gram per 100 gram fett.

Finländarnas intag av transfett anses litet. 

Sidan har senast uppdaterats 17.10.2023