Så här förbereder du dig inför kontrollen av ekologisk produktion

Kontrollen av ekologisk produktion har ett konstant innehåll. Inspektören kan inte påverka kontrollens innehåll eller längd. Däremot kan du påverka kontrollens längd genom att förbereda dig väl på förhand.

Ta fram följande intyg före kontrollen:

  • rapporten (sammandraget) över fjolårets kontroll som Livsmedelsverket skickat
  • sammandraget från den senaste kontrollen som du fått via e-post
  • planen för ekologisk produktion
  • lista över
    • ekologiska livsmedel och anskaffade ekologiska råvaror
    • varuleverantörer
  • ekocertifikat från försäljare av ekologiska produkter
  • anteckningar/bokföring över mängden ekolivsmedel:
    • mottagna (inklusive fraktsedlar)
    • lagerförda
    • sålda (inklusive följebrev och försäljningsfakturor)
    • deras balansräkning (kvitton inklusive köp- och försäljningsfakturor)
    • svinn (vid mottagningen, produktionen, lagerföringen och försändelsen)
  • skattefri försäljning av ekologiska livsmedel i euro under det gångna kalenderåret
  • förpackningsmärkningar (i första hand för nya produkter)

Om ditt företag har underleverantörer:

  • förbindelser med underleverantörer
  • utländska underleverantörer:
    • underleverantörens ekocertifikat och intyg (via e-post) på att du har meddelat den myndighet som övervakar din underleverantör om att ditt företag anlitar underleverantören i fråga för ekologisk verksamhet. I intyget ska anges vilken typ av ekologisk verksamhet din utländska underleverantör gör för ditt finska företag.

Om ditt företag bedriver tillverkning:

  • recept
  • uppgifter om hjälpämnen som används i tillverkningen: hjälpämnen, tillsatsämnen, aromer, produkternas försäljare, GMO-intyg och produktspecifikationer.

Om ditt företag importerar från länder utanför EU:

  • importcertifikat för alla partier som kommit från tredjeländer efter den senaste kontrollen
  • information om Traces-systemets användare.

Kontrollen utförs med ett elektroniskt kontrollformulär. Som avslutning av kontrollen kvitterar du kontrollprotokollet per e-post. Om du blir sjuk precis innan kontrollen ska du genast meddela inspektören via telefon eller textmeddelande.

Om du avbokar kontrollen inom 48 timmar efter att en kontrolltid redan avtalats debiteras företaget en avgift i enlighet med avgiftsförordningen för den inhiberade kontrollen.

Om ditt företags adressuppgifter har ändrats ska du komma ihåg att meddela inspektören om det i god tid före kontrollen.

Känner du till lagförändringarna och de nya anvisningarna gällande ekologisk produktion? Läs mer här.

Sidan har senast uppdaterats 17.4.2023