Bekämpning av listeria inom fiskbranschen

Bakterien Listeria monocytogenes kan hos människan orsaka en sjukdom som smittar via livsmedel, listerios. Som de viktigaste smittkällorna i Finland betraktas kallrökta och gravsaltade fiskeriprodukter förpackade i vakuum.

Många L. monocytogenes-stammar förmår växa i livsmedel trots till exempel saltning och kylförvaring. Flera stammar kan växa väl också i sura, basiska och varma stressförhållanden. Motståndskraft mot desinfektionsmedel förekommer hos några stammar. Bekämpningen av listeria måste bygga på faktorer som samtidigt hindrar kontaminering och bakterietillväxt. Det är viktigt att säkerställa en god produktionshygien och rengöringspraxis, där uppmärksamhet fästs vid rengörings- och desinfektionsmedlens koncentrationer och tillräckligt höga rengöringstemperaturer.

Risken för förekomst av listeria kan ökas av bland annat följande faktorer i en anläggning:

  • Ett stort antal apparater; bland annat maskinerna för skivning, avskinning, och avlägsning av huvud och ben kan vara särskilt problematiska.
  • Apparaterna genomgår inga mellanrengöringar eller effektiverade rengöringar.
  • Effektiverad tvätt av produktionslokalerna utförs sällan.
  • Personalen rör sig under arbetsdagen från en lägre hygienisk nivå till en högre.
  • Upprepade missförhållanden inom centrala områden av verksamheten, såsom renhållningen, produktionshygienen och underhållet.

Förekomsten av listeria i fiskprodukter och fiskanläggningar kan minskas med effektiverade åtgärder

  • Mellanrengöringar utförs åtminstone i skivnings- och avskinningsmaskinen. Mellanrengöring med desinfektion är effektivare än utan desinfektion. Mellanrengöring med enbart sköljning med vatten bekämpar nödvändigtvis inte alls listeria.
  • Ingen stänkning med vatten under produktionen.
  • Alla maskiner genomgår regelbundna effektiverade rengöringar, för vilka maskinerna tas isär mer än normalt.
  • Flera gånger per år utförs en grundligare effektiverad tvätt än normalt i produktionsutrymmena.
  • Att personalen rör sig från ett område med lägre hygien till ett område med högre hygien hindras med tidsmässiga och konstruktionsmässiga arrangemang.

Vid den officiella tillsynen av livsmedelslokaler inom fiskbranchen bör särskild uppmärksamhet fästs vid ovan nämnda åtgärder.

Kolla in träningspaketet (på finska) om listeriakontroll.
 

Kartläggning av riskfaktorerna för och bekämpning av Listeria monocytogenes inom fiskindustrin

Ett gemensamt projekt mellan Helsingfors universitets veterinärmedicinska fakultet, Evira och Zürichs och Montreals universitet år 2014-1017 kartlade hur hanteringen av listeria omsätts i praktiken i finländska fiskanläggningar och förbättra möjligheterna att hindra att produktionsmiljön och produkterna kontamineras med L. monocytogenes. I projektet utvärderades vilka förutsättningar fiskanläggningarna har att hantera listerian och hur bekämpningsåtgärdernas och myndighetstillsynens genomslagskraft kunde förbättras. Mer information om projektet: Mariella Aalto-Araneda (mariella.aalto-araneda@ruokavirasto.fi)

Sidan har senast uppdaterats 28.10.2022