Handelsnormerna för frukt och grönsaker ska tillämpas i alla skeden av handeln, också vid import och export. Bestämmelserna är förpliktande för aktörerna. Produkternas innehavare svarar för att de frukt- och grönsaksprodukter han innehar motsvarar handelsnormerna. Aktörerna ansvarar för att de uppgifter som krävs förmedlas oförändrade ända fram till produkternas slutanvändare.
Aktören ska försäkra sig om att märkningarna såsom förpackningspåskrifterna, försäljningsskyltarna och följedokumenten är korrekta och stämmer. Det innebär regelbunden kvalitetskontroll och säkerställande av att till exempel rätt kvalitetsklass angetts om produkterna. Att vinnlägga sig om överensstämmelsen med kraven innebär till exempel också att produkter som kommer från olika ursprungsländer inte bör blandas med varandra då lösviktsprodukter saluhålls.
Aktörens ansvar för att produkterna stämmer överens med kvalitetskraven
En aktör får inte sälja eller saluhålla frukter och grönsaker, om produkterna inte överensstämmer med handelsnormerna. Aktören ska då han eller hon tar emot produkterna säkerställa att produkternas kvalitet och märkningarna på förpackningarna är i ordning och att produkterna motsvarar den kvalitetsklass som märkts ut på förpackningen eller i följehandlingen. Här är det viktigt att inte glömma det krav i författningarna att konsumenten ska tillhandahållas tillräcklig och korrekt information om färsk frukt och färska grönsakers ursprungsland, kvalitetsklass och allt enligt behov deras sort och att konsumenten inte får vilseledas.
Skyldighet att hjälpa till och informera
Aktören är skyldig att överlämna alla handlingar (sälj-, inköps-, lagrings-, transporthandlingar) som är nödvändiga med tanke på kontrollen. Dessutom är aktören skyldig att tillställa den myndighet som ansvarar för kontrollen de lokaler och anordningar som behövs för att genomföra kontrollen samt att ställa fram de produkter som ska inspekteras så att de kan kontrolleras. Den aktör som är föremål för kontrollen ska tillåta provtagning i den omfattning som kontrollen förutsätter. Den aktör som är föremål för inspektionen ska vid behov bistå vid genomförandet av kontrollåtgärderna och vid provtagningen.
Anmälningsskyldighet (registrering)
En aktör som säljer färska grönsaker ska höra till Livsmedelsverkets databas, som är miljö- och hälsoskyddets verksamhetsstyrnings- och informationshanteringssystem (VATI). Enligt 10 § i livsmedelslagen (297/2021) ska företagaren göra en anmälan om livsmedelsverksamhet till den kommunala livsmedelstillsynsmyndigheten när verksamheten inom livsmedelsbranschen inleds. När aktören gör anmälan om inledande ansluts aktören till databasen. Utöver de uppgifter som behövs för att identifiera företagaren (t.ex. namn, kontaktuppgifter, företagsnummer eller motsvarande) ska företagaren när verksamheten inleds även anmäla arten av de frukt-/grönsaksprodukter som aktören hanterar och verksamhetens omfattning till den kommunala livsmedelstillsynsmyndigheten för anteckning i databasen. Vid behov ska aktören också anmäla ändringar i dessa uppgifter.