Försäljning av obesiktat renkött

Försäljning av obesiktat renkött

En renägare får inom renskötselområdet årligen till en konsument sälja högst 5 000 kg obesiktat renkött och högst 500 kg torkat renkött tillverkat av obesiktat renkött. Det obesiktade renköttet får säljas antingen som slaktkropp eller som styckat kött, djupfryst, fryst eller torkat på traditionellt vis. Med undantag för tillverkning av traditionellt torkat kött är annan behandling av obesiktat kött såsom malning eller rökning inte tillåtet. Om försäljningen av obesiktat renkött ska registrera livsmedelsverket till den belägenhetskommun livsmedelstillsynen.

En renägare får sälja obesiktat renkött eller torkat renkött som tillverkats av sådant till konsumenter inom renskötselområdet till exempel i närmatsringen REKO, som försäljning från dörr till dörr eller som postorderförsäljning. En renägare får också leverera obesiktat renkött och torkat renkött som tillverkats av sådant till en konsuments adress inom renskötselområdet.

Obesiktat renkött eller torkat renkött som tillverkats av sådant får inte levereras till detaljhandeln (restauranger, storkök, butiker) eller en godkänd livsmedelslokal såsom en köttanläggning. Obesiktat renkött eller torkat renkött får inte heller serveras i ett gårdsbruksturismföretag eller ett cateringföretag i samband med en renskötsellägenhet.  

Då en konsument köper obesiktat renkött eller torkat renkött som tillverkats av sådant direkt från en renägare, ska denna använda köttet hemma i sitt eget hushåll. En konsument kan, om denna så önskar, låta köttet undergå någon behandling, såsom malning eller rökning i egenskap av så kallad kontraktsverksamhet, varvid den behandlade produkten ska returneras till konsumenten för att användas i dennas privathushåll.

Försäljning av besiktat renkött

Besiktat renkött och produkter som tillverkats av sådant får säljas i form av sedvanlig detaljhandel och produkterna kan med andra ord också levereras till detaljhandeln (såsom restauranger och butiker) och till områden utanför renskötselområdet (såsom södra Finland). Om försäljning av besiktat renkött ska också registrera livsmedelsverksamhet till den kommunala livsmedelstillsynen. Obesiktat renkött eller torkat kött som tillverkats av sådant får inte föras till sådana lokaler, där besiktat renkött avsett för sedvanlig detaljhandel förvaras eller behandlas.

Om besiktat renkött (renkött som kommer från ett godkänt slakteri) eller torkat kött som tillverkats av sådant förs för behandling eller till försäljning i samma lokaler, där obesiktat renkött behandlas, gäller samma begränsningar för det som för obesiktat kött. Då får inte heller besiktat kött levereras till något annat håll än direkt till en konsument inom renskötselområdet.

Sidan har senast uppdaterats 31.10.2022