Försäljning av kött från fjäderfä och kaniner

Det är möjligt för en primärproducent att småskaligt slakta kaniner och fjäderfä som han fött upp på den egna gården och stycka köttet på primärproduktionsgården utan att slakten sker i ett godkänt slakteri och utan att styckningen av köttet sker i en godkänd styckningsanläggning. Om livsmedelsverksamhet måste göras en anmälan om registrerad till livsmedelstillsynen i den kommun eller stad, inom vilkens område din livsmedelsverksamhet inleds. Kaninen eller fjäderfäet kan säljas på gården som kött, dvs. antingen som en hel slaktkropp eller som styckat kött, men det kan inte behandlas på annat sätt än malas eller tillredas.

Från ett primärproduktionsställe få köttet överlåtas till konsumenten direkt eller via en Reko-matcirkel eller annan matcirkel eller levereras till lokala detaljhandelar, dvs. butiker och restauranger. Butikens eller restaurangens geografiska läge har inte begränsats i den nationella lagstiftningen.  Med lokala detaljhandlar avses således en direkt relation mellan primärproducenten och restaurangen eller detaljhandlar som köper av produkterna, inte något bestämt avstånd i kilometer och lokal avser alltså hela Finland. Detaljhandelsaffären kan också befinna sig i samband med primärproduktionsgården.  Kött kan överlåtas till konsumenten eller levereras till detaljhandeln i en mängd på sammanlagt högst 40 000 kg kött från fjäderfä och i en mängd kött från kanin som motsvarar sammanlagt högst 20 000 kaniner per år (jord- och skogsbruksministeriets förordning 318/2021 och livsmedelshygien). Om maxmängderna för köttet överskrids, ska djuren slaktas i ett godkänt slakteri, där köttet genomgår officiell köttbesiktning.

Utrymmeskrav på slakten och behandlingen av köttet

Om slakten av kaniner och fjäderfä och om försäljning av köttet som obesiktat på primärproduktionsstället ska lämnas en anmälan om registrerad till livsmedelstillsynen i den kommun eller stad, inom vilkens område din livsmedelsverksamhet inleds. Med tanke på slakten av kaniner och fjäderfä, styckningen och förvaringen av köttet ska på primärproduktionsstället finnas för sådant lämpliga och ändamålsenliga utrymmen och redskap. Bedövningen och avblodningen utgör en del av slakten och för utförandet av dem ska på primärproduktionsstället finnas ett ändamålsenligt utrymme. På verksamheten tillämpas Europaparlamentets och rådets förordningens (EY) N:o 852/2004 kraven i bilaga II kapitel I och II. I småskalig verksamhet som sker på primärproduktionsgården kan kraven tillämpas flexibelt, toaletten och personalutrymmena med omklädningsrum kan till exempel befinna sig i samband med hemmet. Slaktutrymmet ska ändå vara lätt att hålla rent, det ska vara försett med avlopp och där ska finnas tillgång till rinnande hushållsvatten. Utrymmet och redskapen ska tvättas och desinficeras tillräckligt ofta. Väggmaterialen ska vara släta och de ska tåla tvätt med vatten, vattenfast faner kan väl underhållen till exempel vara ett sådant material. I ett litet utrymme räcker det med ett tappställe för tvätt av såväl redskap som händer. Det rekommenderas att bedövningen och avblodningen sker i ett annat utrymme än de övriga verksamheterna. Ett enda utrymme kan ändå räcka till, om utrymmet är tillräckligt stort och om arbetsmomenten kan åtskiljas från varandra funktions- och tidsmässigt. Vid behov kan slaktkropparna också tidsmässigt åtskilda flås eller plockas i det utrymme, där bedövningen och avblodningen utförs, men först efter att alla slaktkroppar har tappats på blod. Styckningen och förpackningen av köttet ska också ske vid en annan tidpunkt än slakten. Slakt av kaniner eller fjäderfä kan inte ske utomhus. Vid slakt på ett primärproduktionsställe ska också beaktas kraven i lagstiftningen angående djurskydd och avlivning.

I bilaga II kapitel III till förordning 852/2004 har fastställts byggnadstekniska krav på utrymmen i hemmet, där livsmedel tillverkas för utsläppande på marknaden. Slakt utgör ändå inte tillverkning av livsmedel, så slakt kan inte ske in utrymmen i hemmet. Köttet kan styckas i ett privatkök som uppfyller kraven i kapitel III, men slakten ska ända till slutet ske i utrymmen som uppfyller kraven i bilaga II kapitel I och II till 852/2004. Kött kan behandlas i ett privatkök (såsom styckas på en arbetsbänk som kan hållas ren) om bara boendet inte medför en livsmedelssäkerhetsrisk för köttet och mängden kaniner och fjäderfä är så liten att styckningen av köttet kan ske på ett hygieniskt sätt.

Köttet ska förvaras och transporteras till detaljhandlar som svalt så, att dess temperatur är högst 6 °C. En person som hanterar köttet ska också ha ett så kallar hygienpass, om hans sammanräknade arbete har tagit eller tar längre än tre månader.

Köttet kan också djupfrysas eller frysas. Vanliga frysar för hemmet är planerade att behålla ett djupfryst livsmedels temperatur tillräckligt kall, men deras effekt räcker inte för djupfrysning enligt kraven i lagstiftningen. En frys för hemmet kan ändå användas för frysning av kött. Det frysta köttet ska märkas och saluhållas som fryst kött.

Bokföring och dokumentation

Kött som ska levereras till detaljhandeln ska åtföljas av en handling som inkluderar följande information: djurarten och köttets mängd, slakttidpunkten, leveransdatumet, primärproduktionsföretagarens och mottagarens namn och kontaktuppgifter. Över såväl kött som överlåtits till konsumenten som kött som levererats till detaljhandeln ska föras bok som inkluderar djurarten och köttets mängd, slakttidpunkten, köttets överlåtelse- eller leveransdatum och för detaljhandelns del mottagarens namn och kontaktuppgifter. Som bokföring inom detaljhandeln räcker det med en kopia av handlingen som ska levereras till detaljhandeln. Bokföringen ska förvaras i ett år.

Välmåendekrav som hänför sig till slakt av fjäderfä och kaniner

På slakt av fjäderfä och kaniner hemma på gården gäller kraven i förordningen om avlivning.  Om dessa krav kan du läsa mer i länken till höger under mer information.

Sidan har senast uppdaterats 3.11.2022