Frågor och svar om förpackat vatten

Tolkningar som gäller källvatten och naturligt mineralvatten

1. Kan den exakta sammansättningen hos naturligt mineralvatten eller källvatten anges i märkningarna på förpackningen?

Tolkning:

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/54/EG om naturliga mineralvatten och källvatten förutsätter att den exakta analytiska sammansättningen hos vattnets karakteristiska beståndsdelar anges i märkningarna på förpackningen. Direktivet förutsätter inte att den exakta analytiska sammansättningen hos källvatten anges för konsumenten. 

Mineralämneshalten i många källvatten hålls stabil och därför är det möjligt att ange de karakteristiska beståndsdelarnas exakta sammansättning också för källvatten förutsatt att uppgifterna inte vilseleder konsumenten. En eventuell variation i halterna ska beaktas i informationen som tillhandahålls konsumenterna och som grund för halterna ska stå tillräckligt färska laboratorieanalyser. Om information om sammansättningen tillhandahålls om källvatten, rekommenderar Livsmedelsverket att täckande information tillhandahålls om de karakteristiska beståndsdelarna (bl.a. mineralämnena, fluoriden) i källvattnet.

Kraven på en sådan näringsdeklaration, som avses i Europaparlamentets och rådets förordning nr 1169/2011, tillämpas inte på livsmedel som faller under direktivets 2009/54/EG tillämpningsområde. Sådana livsmedel är naturliga mineralvatten och källvatten.

2. Kan källvatten eller naturligt mineralvatten saluhållas under ett s.k. private label -varumärke, t.ex. som en butikskedjas källvatten?

Tolkning:

Sådant naturligt mineralvatten eller källvatten, som avses i direktiv 2009/54/EG, får inte marknadsföras under fler än en handelsbeteckning. Restriktion som gäller handelsbeteckningen tolkas här betyda särskilt det, att den som äger vattenkällan/den som förpackar vattnet inte får använda flera varumärken för ett och samma vatten. Att en butikskedja till exempel saluhåller källvatten under sitt eget namn och samtidigt saluhåller samma vatten under förpackarens egen handelsbeteckning anses i princip ändå inte vara användning av flera varumärken. Också i märkningarna på förpackningen till sådant ”private label” -källvatten ska finnas uppgifter om platsen där källan utnyttjas och källans namn och konsumenten får inte vilseledas.

3. Kan vatten från en vattenkälla som erkänts som naturligt mineralvatten också marknadsföras som källvatten? (Obs! Vattenkälla = source of water och källvatten = spring water)

Tolkning:

Naturligt mineralvatten och källvatten har i EU-lagstiftningen definierats som olika livsmedel och samtidig marknadsföring av naturligt mineralvatten som källvatten vore vilseledande av konsumenten.

4. Kan källvatten marknadsföras som naturligt mineralvatten?

Tolkning:

Marknadsföring av vattnet som naturligt mineralvatten förutsätter att vattnet erkänts som naturligt mineralvatten. I Finland är det Livsmedelsverket som erkänner naturliga mineralvatten. Marknadsföring av vatten som härstammar från en och samma vattenkälla som bägge produkterna vore vilseledande av konsumenten.

5. Beror erkännandet som naturligt mineralvatten på halten mineralämnen som vattnet innehåller?

Tolkning:

Villkoren för att erkänna vatten som naturligt mineralvatten framgår av direktiv 2009/54/EG. På halten mineralämnen i mineralvatten har inte fastställts några minimikrav. En förutsättning för erkännandet är ändå att mineralämneshalten är stabil.

6.Hur får källvatten och naturligt mineralvatten behandlas innan det förpackas?

Tolkning:

Källvattnets och det naturliga mineralvattnets ”naturlighet” skiljer det från vanligt hushållsvatten. För att denna naturlighet ska bevaras också i förpackat källvatten och naturligt mineralvatten, får vattnet innan det förpackas behandlas endast på de sätt som fastställts i EU-direktiven 2009/54/EG (artikel 4) och 2003/40/EG (artikel 5) och i EU-förordningen 115/2010.

Vattnet får inte desinficeras och man får inte tillsätta några bakteriostatiska ämnen eller på något annat sätt behandla det så att antalet mikroorganismer i vattnet förändras. I källvatten och naturligt mineralvatten får tillsättas endast koldioxid i enlighet med bilaga I till direktiv 2009/54/EG.

7. Vad har bestämts om storleken på filtren för källvatten och naturligt mineralvatten?

Tolkning:

Enligt EU-direktiv 2009/54/EG får källvatten och naturligt mineralvatten inte behandlas på så sätt att antalet mikroorganismer i vattnet förändras. Om källvatten filtreras innan det förpackas, ska man se till att vattenfiltret inte är så tätt att också mikroberna som naturligt förekommer i vattnet filtreras bort. Med behandling av källvatten eller naturligt mineralvatten får inte döljas att vattnet är av låg hygienisk kvalitet.

8. Vilka ingredienser får tillsättas i vatten som saluhålls som källvatten eller naturligt mineralvatten?

Tolkning:

I källvatten eller naturligt mineralvatten får enligt EU-direktiv 2009/54/EG inte tillsättas några andra ämnen än koldioxid.

 

Svaren på frågorna är Livsmedelsverkets tolkningar av gällande lagstiftning.

Sidan har senast uppdaterats 14.2.2020