Undantag gällande köttbesiktning av vilt

Lagstiftningen om köttbesiktning förnyades när EU:s kontrollförordning (EU) 2017/625 trädde i kraft den 14 december 2019. Närmare bestämmelser om köttbesiktning finns i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/627 som utfärdats med stöd av den.

Enligt artikel 12 i tillämpningsförordningen ska slaktkropparna och de delar av djuret som levereras med dem genomgå besiktning efter slakt, det vill säga utan dröjsmål efter slakt eller så snart som möjligt efter ankomsten till vilthanteringsanläggningen. I fråga om vilt behöver organ inte sändas för inspektion om de har besiktats på fångstplatsen av en utbildad person och det inte har upptäckts några avvikelser i organ och beteende hos djuret, och det inte finns några misstankar om miljöförorening.

I artikel 13 i tillämpningsförordningen ges den behöriga myndigheten möjlighet att göra köttbesiktningen ”så snart som möjligt” efter ankomsten till vilthanteringsanläggningen. Den här flexibiliteten är möjlig när verksamheten är småskalig, anläggningen har tillräckliga utrymmen för lagring av kött och slaktbiprodukter inför besiktning och köttbesiktningen utförs av en officiell veterinär. Gränsen för småskalig verksamhet är slakt av 1000 djurenheter per år eller slakt av 150 000 djur som hör till fjäderfä, hardjur eller frilevande småvilt per år.

Köttbesiktningen kan dock på dessa villkor skjutas upp till högst 24 timmar efter att djuret har slaktats.

Enligt artikel 15 i tillämpningsförordningen får en officiell veterinär vid små vilthanteringsanläggningar som hanterar mindre än 10 000 djurenheter per år av hygienskäl tillåta att ett fullvuxet frilevande storvilt styckas till en fjärdedel av slaktkropparna före köttbesiktningen. Det ska vara möjligt att utföra styckningen på ett hygieniskt sätt och att säkerställa att delar av slaktkroppen är förenliga vid köttbesiktningen.

Sidan har senast uppdaterats 13.10.2022