Trikinundersökningar
I samband med köttbesiktningen undersöks förekomsten av trikiner hos svin och hästar samt mottagligt hägnat och frilevande vilt, såsom vildsvin och björn. Trikinprover tas från muskelvävnad. Provtagningsställena varierar beroende på djurart. Storleken på det prov som ska tas varierar också beroende på djurart. Muskelprov för trikinundersökningar bör inte innehålla bindväv eller fett.
Övriga laboratorieundersökningar
Vid behov utförs även andra laboratorieundersökningar av slaktdjurens kroppar och inre organ. Dessa omfattar bland annat mikrobiologiska undersökningar av kött, pH-mätning och undersökning av förekomsten av antibiotika.
Nötkreatur som slaktats friska undersöks inte för BSE. Förekomsten av sjukdomen i Europeiska unionen övervakas genom undersökning av självdöda och avlivade nötkreatur samt nötkreatur som slaktats sjuka och nödslaktats. Prover tas också från får och getter.
Det finns bara ett fall av BSE hos nötkreatur i Finland, från år 2001.