Landtransporter

Transport av livsmedel i landtransportmedel eller som järnvägstransport förutsätter att transportverksamheten är registrerad livsmedelsverksamhet med stöd av livsmedelslagen (297/2021) och att transportföretaget tillämpar egenkontroll. Vid internationella landsvägs- eller järnvägstransporter ska man då det gäller lättfördärvliga livsmedel använda ATP-klassificerade transportmedel.

Vid transporter av djupfrysta livsmedel i enlighet med ATP-överenskommelsen och vid övriga transporter av djupfrysta livsmedel mellan två livsmedelslokaler som tar över 2 timmar ska temperaturuppföljnings- och registreringsapparater som uppfyller kraven i ATP-överenskommelsen och kommissionens förordning om djupfrysta livsmedel (818/2012) användas. Utrustningen ska stämma överens med kraven i standarderna EN 12830 och EN 13485.

I transporter där ett registrerande system för temperaturuppföljning inte förutsätts ska man kunna kontrollera livsmedlens transporttemperatur. I sådana fall ska egenkontrollen beakta hur man säkerställer att livsmedlens temperatur hålls inom de tillåtna gränserna.

Sidan har senast uppdaterats 18.11.2022