Speditionsverksamhet och nära förknippad logistik, till exempel transporter, terminalverksamhet och mellanlagring, bildar tillsammans grunden för den internationella handeln. Speditionsföretag tar ordagrant hand om att de varor som har skickats når mottagarna på det sätt som förutsätts i ikraftvarande nationella och internationella lagar, direktiv, bestämmelser och överenskommelser, på rätt tid och rätt plats.
Speditionsföretagets skyldighet är att anskaffa transportmedel som lämpar sig för internationell transport av livsmedel. I speditionen ska egenkontroll iakttas på det sätt som förutsätts livsmedelslagen 297/2021, antingen av speditören eller av transportföretaget.
Transportutrustningen och -förhållandena ska uppfylla lagstiftningens hygien- och kvalitetskrav. ATP-överenskommelsens (FördrS 48/1981) tillämpningsområde omfattar lättfördärvliga livsmedel som ska transporteras på det sätt som ATP-överenskommelsen förutsätter och även de temperaturkrav som ställs på produkterna ska beaktas i enlighet med ATP-överenskommelsen, EU-bestämmelserna eller i länder utanför EU enligt mottagarlandets lagstiftning.
Vid transport av djupfrysta livsmedel ska speditören säkerställa att
- det transportmedel som används uppfyller kraven i ATP-överenskommelsen
- karosseriets klassificering är i kraft
- klassificeringsnoteringarna motsvarar noteringarna på intyget
- ATP-intyget finns i transportmedlet
- temperaturuppföljnings- och registreringsapparaterna uppfyller kraven.
Då det gäller djupfrysta livsmedel har kraven fastställts i kommissionens förordning (EG) nr 37/2005. Utrustningen ska stämma överens med kraven i standarderna EN 12830 och EN 13485, både på EU:s område och i länder som har anslutit sig till ATP-överenskommelsen.
Då det gäller lättfördärvliga livsmedel som ska transporteras i ett nedkylt förvaringsutrymme (0…+8 ºC) har inga krav på utrustningen fastställts, men transporttemperaturerna ska stämma överens med bestämmelserna och de ska även registreras tillräckligt ofta.