Transporttemperaturer

Livsmedlens transporttemperaturer regleras i Europaparlamentets och rådets förordningar EPNAs (EG) nr 852/2004 och EPNAs (EG) nr 853/2004. Då det gäller djupfrysta livsmedel har kraven för temperaturuppföljnings- och registreringsapparater givits i kommissionens förordning (EG) nr 37/2005. För livsmedel som ska förvaras i nedkylda utrymmen har inga krav på utrustningen fastställts.

Vid internationella landsvägs- och järnvägstransporter av lättfördärvliga livsmedel ska de temperaturkrav som fastställs i bilagorna 2 och 3 till ATP-överenskommelsen uppfyllas. Temperaturuppföljnings- och registreringsapparaterna ska uppfylla kraven i standarden EN 12830 och vid behov EN 13485. Om landtransportmedel används för havstransporter ska ATP-överenskommelsen iakttas ifall havsresans längd är mindre än 150 kilometer. Transporttemperaturerna i fartygscontainrar bestäms i enlighet med de ovannämnda EU-förordningarna eller alternativt i länder utanför EU i enlighet med mottagarlandets lagstiftning.

Dessutom finns i Finland en nationell förordning, JSM:s förordning 318/2021 om livsmedelshygien. Då det gäller transport av djupfrysta varor regleras de nationella temperaturkraven och provtagnings- och mätmetoderna som används vid tillsynen över frysta livsmedel i JSM:s förordning 818/2012 om djupfrysta livsmedel.

Förvaringstemperaturerna ska stämma överens med bestämmelserna och temperaturerna ska registreras tillräckligt ofta. Temperaturuppföljningsapparaterna ska regelbundet kalibreras enligt standarderna eller anvisningarna från mätutrustningens tillverkare. Kalibreringsintyget eller en styrkt kopia på det ska förvaras i transportmedlet eller alternativt kan temperaturuppföljningsapparaten märkas med en permanent och uppdaterad märkning som installeras av det serviceföretag som har genomfört kalibreringen.

Sidan har senast uppdaterats 18.11.2022