Livsmedelsindustrin

Anvisningar för aktörer i livsmedelsindustrin i händelse av elavbrott

Det är viktigt att industrin som tillverkar livsmedel bereder sig på förhand inför eventuella elavbrott och sammanställer tydliga anvisningar för personalen. Kontrollera att anvisningarna finns tillgängliga även under elavbrottet. En beredskapsplan och noggranna anvisningar för personalen minskar olägenheter vid elavbrott för livsmedelsverksamheten.

Livsmedelsverket har i den här anvisningen sammanställt handlingsåtgärder för livsmedelsproducenter för att säkerställa temperaturhanteringen och livsmedelssäkerheten. Alla livsmedelslokaler ska bereda sig på i synnerhet kortvariga elavbrott (2–3 timmar), men det är bra att i åtgärdsplanen för industrin även uppmärksamma möjligheten att ett längre elavbrott inträffar.

Bered dig på elavbrott i förväg

  • Kontrollera alla lager och all kylutrustning
    • Kontrollera för att förhindra matsvinn att förhållandena i kylanläggningar och kyllager minst uppfyller temperaturkraven för förvaring av livsmedel.
    • Kontrollera att kylrum och kylanläggningar fungerar klanderfritt.
    • Kontrollera att de faktiska temperaturförhållandena på olika ställen i lagret och/eller i anläggningar motsvarar temperaturregleringssystemets inställningar och avläsningarna från systemets givare. Säkerställ temperaturerna till exempel med en fast väggtermometer eller separat termometer.
  • Kontrollera att dörrarna till kylrum och kylanläggningar är tillslutna
    • Kontrollera att det inte har bildats is som hindrar dörren från att tillslutas i till exempel fryslagrets dörröppning. Smält isen vid behov.
  • Ta reda på kylanläggningarnas larmtemperaturer och svarstider
    • Om mottagningen av larm har lagts ut på entreprenad till en annan aktör, tala då med aktören om lämpliga larmtemperaturer och -svarstider. Ställ in kylanläggningarnas larmtemperaturer så att det är möjligt att reagera tillräckligt snabbt på betydande temperaturhöjningar i en produkt och att inleda korrigerande åtgärder i enlighet med planen i egenkontrollen.
    • Ta reda på om dina temperaturövervaknings- och larmsystem fungerar även utan el.
    • Om möjligt, ta på förhand reda på hur avvikande temperaturförhållanden påverkar temperaturerna i lagrade livsmedel och beakta detta vid fastställningen av larmgränser.
  • Ta på förhand reda på kasseringsmöjligheterna i lagstiftningen om biprodukter, om det blir nödvändigt att efter ett längre elavbrott slänga en större mängd livsmedel utöver de sedvanliga biprodukterna.
  • Kontrollera att livsmedelslokalens plan för avvikande situationer innehåller tydliga anvisningar i händelse av elavbrott. Uppdatera planen vid behov. Observera särskilt tillräckligt detaljerade anvisningar och kommunikationsförfaranden för personalen i händelse av ett elavbrott och därefter.

Om du får information om ett kommande elavbrott

  • Om du på förhand vet om att ett elavbrott kommer att inträffa ska du beakta detta vid planeringen av arbetet. Förbered dig på elavbrottet genom att utföra kritiska arbetsskeden, som slakt samt tillagning, kylning och frysning av livsmedel, före elavbrottet eller därefter.
  • Beakta tiden som går åt till att stänga ner och starta upp tillverkningslinjerna och kom ihåg dessa i anvisningarna till personalen.

Vid ett elavbrott

  • Om ett elavbrott inträffar ska du stänga dörrarna till kylanläggningar och kontrollera att de stängs ordentligt. Undvik att öppna dörrarna.
  • Informera och ge personalen anvisningar om åtgärder under och efter ett elavbrott.

Efter elavbrottet

  • Gå igenom alla lager och kylanläggningar
    • Säkerställ att alla enheter startar på nytt och fungerar som de ska.
    • Mät temperaturförhållandena i kyllager och kylanläggningar och vid behov produkttemperaturerna, och anteckna dem som en del av egenkontrollens bokföring. Anteckna även hur länge eventuella temperaturavvikelser räcker.
  • Om temperaturerna i råvaror som ska förvaras kallt eller frysta råvaror har stigit, flytta om möjligt de uppvärmda råvarorna direkt till produktionsprocessen, till exempel tillagningen.
  • Bedöm användbarheten i livsmedel som befunnit sig i tillagningsprocessen under elavbrottet och möjligheten att fortsätta tillagningen. Se till att tillagningsprocessens kritiska gränsvärden uppnås om tillagningen fortsätts.
  • Bedöm användbarheten i livsmedel som höll på att kylas ned under elavbrottet. Förkorta vid behov till exempel produkternas hållbarhetstider om kyltiden har förlängts. Särskilt livsmedel som i över fyra timmar har varit i en temperatur mellan +6 °C och +60 °C ska bedömas för att avgöra om livsmedelssäkerheten har försvagats och om livsmedlen fortfarande kan användas.
  • Genomför och anteckna övriga nödvändiga korrigerande åtgärder i enlighet med planen i egenkontrollen.
  • Utvärdera hur beredskapen för elavbrott kan förbättras i fortsättningen och vilka åtgärder som lyckades bra.
  • Om en större mängd livsmedel måste slängas efter ett långt elavbrott ska du följa kasseringsmetoden enligt lagstiftningen om biprodukter och avfall.
    • Om det inte är möjligt att skicka biprodukter för kassering ska du ta reda på var de tillfälligt kan förvaras.

 

Sidan har senast uppdaterats 30.12.2022