Uppdatering 15.11.2023: Avbrott i Livsmedelsverkets ärendehanterings- och myndighetstjänster är avslutat. Det kan ännu förekomma korta avbrott i tjänsterna.
På grund av underhåll av datasystemen är det driftavbrott i Livsmedelsverkets ärendehanterings- och myndighetstjänster från och med fredag 10.11. Efter avbrottet är e-tjänsterna igen tillgängliga från och med onsdag 15.11. Det kan förekomma korta avbrott i tjänsterna ännu under några dagar efter serviceavbrottet.
Utöver myndighetstillämpningarna förhindrar driftavbrottet även åtkomst till följande e-tjänster:
- Öppen information
- eCert
- Veterinärregistret
- E-tjänsten för djurhållarregistret
- Djurregister (nötkreatur-, får-, get- och svinregistret) Även kundservicen per telefon är stängd under avbrottet.
- Hyrrä
- Ilppa
- Hundregistret
- Lupanet
- Mjölkregistret
- Nekka
- Oivahymy (sökfunktionen)
- Touko
- Ansökningstjänsten för import- och exportlicenser
- Vetportti
- Vipu
- Vipumobilen (mobilapplikation)
Avbrottet gäller dessutom sådana ärende- och myndighetstjänster inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde som Livsmedelsverket producerar, till exempel:
- eLogbook
- Kaju
- Fiskekvotssituationen (Kalastuskiintiötilanne)
- Kalastusrajoitus.fi
- Statistikenkät om produktionsmängderna och producentpriserna för hönsägg (Kamu)
- LIS-ärendehanteringstjänst
- Enkät om skogsvårds- och skogsförbättringsarbeten
- Miitti
- Pesä
- Avverkning av virke på marknaden (Avverkning)
- Enkäten Träpellets
- Enkät om trädgårdsstatistik (Pure)
- Riistavahingot.fi
- Statistikenkät om producentpriserna på matpotatis (Ruhi)
- Enkät om matpotatisens lagerstatus (Ruva)
- Sähi
- Vaka
- Företagsenkäter om spannmål (Viljo)
Vi beklagar det besvär som avbrottet orsakar.
Lagringsstöd för trädgårdsprodukter söks i Viputjänsten 1–9.11 och med blankett 1–16.11.
Till skillnad från förhandsuppgifterna är ansökan om lagringsstöd för trädgårdsprodukter i e-tjänsten Vipu öppen 1–9.11.2023 fram till kl. 23.59. Därefter inleds ett serviceavbrott i Livsmedelsverkets e-tjänster. På grund av serviceavbrott är det undantagsvis också möjligt att ansöka om stöd på blankett (blankett 228). Livsmedelsverket rekommenderar att man ansöker om stöd i Viputjänsten innan serviceavbrottet inleds, dvs. senast den 9 november.
Om du ansöker om stöd med blankett finns blanketten tillgänglig på webbsidorna Livsmedelverket.fi. Du kan även be om blanketten från NTM-centralen. Observera att ansökningsblanketten skall lämnas in till den behöriga NTM-centralen senast 16.11. Posta din ansökan i tid med tanke på postgången. Blanketten kan du också skicka per e-post. Den behöriga NTM-centralen bestäms enligt läget för din gård enligt följande:
- Nyland, Egentliga Finland, Satakunda, Sydöstra Finland, Birkaland, Tavastland och Södra Savolax: NTM-centralen i Egentliga Finland
- Österbotten, Södra Österbotten, Norra Österbotten, Mellersta Finland, Norra Savolax, Norra Karelen, Kajanaland och Lappland: NTM-centralen i Österbotten
- Åland: Statens ämbetsverk på Åland
Mer information: Lagringsstöd för trädgårdsprodukter
Gör djurregisteranmälningar och beställ öronmärken i god tid
Gör alla eventuella anmälningar och beställningar av öronmärken före avbrottet. Det är klokt att göra så även om anmälningstid ännu återstår. Beställningar av identifieringsmärken för svin-, älg- och kameldjur kan göras normalt även under avbrottet.
Om den sista dagen i tidsfristen för beställning av anmälan eller öronmärke infaller under avbrottet kan du göra beställningen eller anmälan med en blankett. Skicka blanketten per e-post eller post till kundtjänsten för djurregistret vid Livsmedelsverket. Om du skickar blanketten per post ska den finnas hos kundtjänsten inom utsatt tid.
Ankomstdatumet stämplas på blanketten och blanketten sparas i kundtjänsten med ankomstdatumet. Observera att det kan ta tid innan uppgifterna kan ses i registret på grund av postgången och lagringen av uppgifterna.
Läs mer om handlingsintruktioner gällande djurregistren under driftavbrottet.
Se till att brådskande anmälningar om djurhållningsplatser och djurhållning i skick före avbrottet
Du ska göra brådskande anmälningar om djurhållningsplatser, djurhållning och kadaverplatser samt ändringar i anmälningarna före driftavbrottet. Om anmälan eller ändringen inte är brådskande kan du göra den också efter avbrottet.
Vid retroaktiva anmälningar ska du kontakta landsbygdsnäringsmyndigheten i din kommun.
Läs mer om handlingsintruktioner gällande djurregistren under driftavbrottet.
Djurhälsointyg som behövs för export
Exportlicenser kan inte upprättas och utfärdas i eCert-systemet under driftsavbrottet. Exportörer och kontrollanter bör beakta detta när de planerar exporter.
Man kan inte heller anmäla sig till exportregistret under avbrottet.