Rödbeta

Rödbetor skall helst intas endast ordentligt tillredda

Råriven rödbeta har orsakat flera matförgiftningsepidemier. Största delen har varit enskilda epidemier.

År 2010 insjuknade över 100 personer epidemier. I samtliga fall har rödbetorna serverats rårivna i personalrestauranger, daghem eller skolor. De vanligaste symptomen hos dem som insjuknat i epidemierna har varit illamående och magsmärtor. Även huvudvärk, trötthet och kräkningar har rapporterats. Hos många har symptomen yppat sig snabbt (inom mindre än en timme efter måltiden) och gått över snabbt (inom några timmar). I mikrobiologiska analyser har inga mikrober som orsakar matförgiftningar eller toxiner som sådana mikrober alstrar påträffats i rödbetorna. I analyser av prov från patienterna har inte heller påträffats fynd som förklarar symptomen. 

Livsmedelsverket rekommenderar att rödbetor intas endast ordentligt tillredda.

Rödbeta i matlagningen

Traditionellt har rödbetor uteslutande använts kokta som sådana eller konserverade. Så tillredda har rödbetor inte konstaterats orsaka sjukdomsfall. Man kan tryggt använda rödbeta även som ugnsrotfrukt, purésoppa och i bakning. Bekanta rätter på rödbeta är till exempel julens rosoll (finsk sillsallad/rödbetssallad), Lindströms biffar och borsjtj (rysk rödbetssoppa).

Sidan har senast uppdaterats 5.1.2022