Förvara julmaten i lämpliga kärl

Om julen fylls kylskåpet med läckerheter. Välj lämpligt kärl för förvaring av maten så att maten håller sig god och säker. Fäst särskild uppmärksamhet vid kärlen som feta och heta livsmedel tillreds och förvaras i, eftersom migrationen av kemiska ämnen från materialen till livsmedlen är desto större, ju fetare och hetare livsmedel det är fråga om.

Bra allroundkärl för förvaring och upphettning är nyare kärl tillverkade av keramik, rostfritt stål och glas. Prydnadskeramik och kärl medtagna som souvenirer från exotiska länder lämpar sig sällan för livsmedel så undvik att använda sådana. Använd också enbart kärl med intakt yta. Om du upphettar mat på nytt i ett plastkärl i en mikrovågsugn ska du använda endast sådana plastkärl som försetts med märkningar om att de lämpar sig för upphettning i mikrovågsugn.

Kärl avsedda för engångsbruk (såsom glassburkar, sylthinkar, senapshinkar) ska inte heller användas för förvaring av skinka, julfisk eller sill, eftersom de endast är avsedda för engångsbruk och man inte vet om de är säkra vid upprepad användning.

Plastfilm eller aluminiumfolie?

Använd material avsedda att skydda livsmedel enligt anvisningarna i märkningarna på förpackningen till dem. Beakta att det i handeln saluhålls många slags förpackningsfilmer som inte alla lämpar sig som emballage kring ostar, fisk eller kött.

Aluminiumfolieförpackningar är vanligen försedda med bra bruksanvisningar som det lönar sig att läsa innan man använder folien. Aluminiumfolie bör inte användas som emballage kring sura och mycket salta livsmedel. Skydda inte heller mat i metallkärl med aluminiumfolie. Mellan folien och stålkärlet bildas då ett så kallad galvaniskt element vilket medför att aluminiumet fräts sönder och löser sig i maten.

Hetta upp glöggen i en kastrull av stål

Vattenkokare bör användas enbart för kokning av vatten. En del av vattenkokarna har ett synligt uppvärmningsmotstånd av koppar och den sura glöggen kan då fräta bort metall från det. I små mängder är kopparn ett viktigt spårämne för människan, men stora mängder kan rentav leda till akuta förgiftningar. En kastrull av aluminium bör inte heller användas för upphettning av glögg, eftersom den sura glöggen löser upp aluminium från kastrullen.

Sidan har senast uppdaterats 19.11.2018