Förvara julmaten tillräckligt kallt

Vid jultiden utgör maten ofta en viktig del av högtidsstunderna. Kylskåpen fylls med råvaror och borden dignar av färdiga rätter. God hygien, en obruten kylkedja och rätt hantering och förvaring av maten är hörnstenar i ett säkert och tryggt kalasande.

Ställ in kylskåpet på +2 - +6 grader

 Att förvaringstemperaturen är den rätta är viktigt för att maten ska ha hög kvalitet och hålla sig länge. Maträtter som lätt förskäms och kräver kylförvaring borde förvaras i kylskåp i en temperatur på +2 - +6 grader.

Temperaturen varierar något mellan de olika hyllorna i kylskåpet. Kallast är det vanligen baktill på de lägsta hyllorna, nära kylelementet eller intill frysfacket. Förvara livsmedel som lätt förskäms i kylskåpets kallaste del. Skaffa en termometer till ditt kylskåp. Med den kan du kolla upp temperaturen i skåpet. Fyll aldrig kylskåpet så fullt, att luften inte har möjlighet att cirkulera.

Skinkan och fisken i kallt

Livsmedel som lätt förskäms håller sin kvalitet, om de förvaras i en temperatur på högst + 6 grader. Sådana produkter är till exempel skinka, färskostar och patéer.

Skinkan borde ätas slut inom en vecka, alltså före nyår.

Om det bara är möjligt, ska du förvara följande produkter verkligt kallt, i 0 - +3 grader

  •  fisk
  • kallrökt fisk
  • gravad fisk
  • fiskrom

 

Använd fiskprodukterna senast sista förbrukningsdagen. Om fisken förvaras i varmare förhållanden, lönar det sig att äta den redan i god tid före sista förbrukningsdagen. Använd fryst och upptinad fiskrom inom ett dygn.

Hemmalagad senap håller sig inte lika länge som butikssenapen. På hållbarheten inverkar bland annat tillverkningshygienen och råvarorna i senapen. Förvara alltid senapen du själv lagat i kylskåpet, där den håller sig i några veckor.

 

 

Sidan har senast uppdaterats 23.10.2018