Skinkan är en säker och trygg läckerhet i juletid

Skinkan är ett livsmedel som lätt förskäms. God hygien, stekning helt igenom, rätt hantering och förvaring säkrar julkalasandet.

Hantera skinkan med rena händer och redskap

Tvätta och torka alltid händerna innan du börjar hantera skinkan. Redskap och skärbrädor ska också vara rena. Hantera rått och tillrett kött med separata köksredskap.

I frystemperatur (-18 ºC) håller sig rå skinka som köpts djupfryst åtminstone fram till bäst före datumet. Tina upp julskinkan i kylskåp i en temperatur på högst +6 grader. Stek skinkan så fort som möjligt efter upptiningen.

Om du förvarar skinkan i rumstemperatur, förökar sig bakterierna snabbt i den. Det kan leda till matförgiftning. Det lönar sig för den som köpt skinka att följa upptinings- och tillredningsanvisningarna som köpmannen gett.

Om du förvarar rå eller tillredd skinka utomhus, ska du skydda den omsorgsfullt. Höjd utomhustemperatur gör det möjligt för bakterierna att föröka sig i skinkan och då försämras hållbarheten. Om skinkan råkar frysa, mister den vätska senare under upptiningen.

Stek skinkan helt igenom

Stek skinkan till minst +75 grader. I den temperaturen förintas alla sjukdomsalstrande bakterier, även MRSA. Använd en stektermometer.

Kyl ned den stekta skinkan så fort som möjligt innan du placerar den i kylskåpet, till exempel utomhus omsorgsfullt skyddad.

Läggs fram endast den mängd skinka som kommer att ätas på en gång

Ta ut i rumstemperatur endast den mängd mat som kommer att behövas. Från hygiensynpunkt är det tryggare att skära upp endast den mängd skivor av skinkan som behövs och sätta upp dem på ett serveringsfat än att ställa hela skinkan i värmen på bordet.

Kasta bort oäten mat som hållits varm. Blanda inte gammal mat med ny mat.

Ställ skinkan i kallt

Livsmedel som kräver kylförvaring ska förvaras på rätt sätt för att hålla sig säkra. Förvara skinkan täckt i den kallaste delen av kylskåpet. Skinkan ska hela tiden ut förvaras i högst +6 grader.

Skinkan ska ätas upp inom en vecka, alltså före nyår.

Sidan har senast uppdaterats 19.11.2018