10 tips för vårens satellituppföljning och Vipumobilen

otithan kuvan_web.png

Tipsen har uppdaterats 10.4.2024.

Sista begärandena om utredning skickas 16.4 och 2.5 – lättnader för fotograferingen av våråkrar

De sista begärandena om utredning av växttäcke skickas dagen efter tidsfristen för bevarande av växttäcket (16.4 eller 2.5). Om du inte har fått en begäran om utredning behöver du inte ta bilder efter dessa datum för säkerhets skull.

Ett undantag är situationer där du korrigerar din höstanmälan efter tidsfristerna för bevarande av växttäcket. I dessa fall kan begäran om utredning komma fram till den 16 maj.

Vi har tidigare rekommenderat att man tar bilder av skiftena innan de bearbetas, om de bearbetas inom två veckor efter att tidsfristen för bevarande av växttäcket har löpt ut. Lättnaderna i rekommendationerna beror på nya anvisningar från kommissionen.

Ta med 10 tips för vårens satellituppföljning och Vipumobilen!

Mitten av mars. Perioden för begäran om utredning börjar närma sig.

15.3. Bibehåll ett växttäcke på 33 % av åkerns och arealen med permanenta grödor åtminstone fram till Kristoffers namnsdag den 15 mars.

16.3. Nu kan du tidigast ta en bild av din åker med Vipumobilen om växttäcket och växttäckesslagen syns.

När snön har smält. Ta en bild av växttäcket och växtslaget på din åker med Vipumobilen. På så sätt har du ett bildbevis färdigt före vårstressen.

15.4. Bibehåll växttäcket på åtgärdsskiftena åtminstone fram till Lindas namnsdag den 15 april, om du har ansökt om stöd för miljösystem för dem.

15.4. Om du har ansökt om stöd för miljösystem för ett skifte med permanent gräsmark ska du bibehålla växttäcket på alla andra arealer med permanent gräsmark på din gård fram till Lindas namnsdag den 15 april.

1.5. Bibehåll växttäcket åtminstone på åtgärdsskiftena för permanent gräsmark fram till Valborg den 1 maj, om du har ansökt om stöd för miljösystem för dem.

23.5. Fick du en begäran om utredning? Idag är sista svarsdagen. Ta en bild av din åker med Vipumobilen senast idag.

23.5. Uppdatera din höstanmälan i Viputjänsten senast nu om saker och ting har förändrats.

Ärende som ska följas upp: Växttäcke vintertid

Alla jordbrukare omfattas av bevarandet av växttäcket fram till den 15 mars. Dessutom finns det närmare villkor för dem som ansökt om stöd för miljösystem.

Stödvillkor som ska följas upp: Det viktiga är inte att göra, utan att låta saker vara ogjorda

På sommaren följde man upp att arbeten enligt stödvillkoren har utförts på åkrarna. Nu säger satelliterna att du inte har gjort något alls.

Ta en bild: Inte nu, utan tidigast

På sommaren skulle man ta en bild av åkern före en viss dag. Nu måste du vänta till en viss dag så att du kan ta en bild.

Observera att en fristående bild och en bild som tas för begäran om utredning inte är samma sak. En fristående bild kan du ta när som helst, till exempel för nöjes skull.

Vipumobilen: Ännu smidigare än tidigare

Den kommer nu med ansikts- och fingeravtrycksidentifiering. Det är praktiskt! Om du vill kan du fortfarande logga in med bankkoder eller mobilcertifikat.

Bibehåll 33 % av åkerns och arealen med permanenta grödor med växttäcke fram till den 15 mars. Detta krav gäller alla gårdar.

Om du har ansökt om stöd för miljösystem, gör så här beroende på din ansökan:

 • Bibehåll växttäcket åtminstone fram till den 15 april.
 • Skiften med permanent gräsmark: bibehåll växttäcket åtminstone fram till 1 maj. Bibehåll växttäcket även på andra arealer med permanent gräsmark, men fram till den 15 april.

Inga selfies. Inga traktorer. Inga kattvideor. Bara åkerbyråkrati. Man måste hålla arbete och nöje åtskilt när det är frågan om genomgång av bilder för begäran om utredning.

Så här tar du den perfekta förfrågningsbilden:

 1. Läs först vad bilden ska förtydliga.
 2. Ta bilden helst under den ljusa tiden.
 3. En horisontell bild är bäst.
 4. Det är bra om horisonten syns, men för övrigt lönar det sig inte att ta mycket av himlen med.
 5. Du kan kontrollera hur bilden blev och ta nya bilder tills du är nöjd.

Observera att en fristående bild är något annat än en bild som tas för att svara på en begäran om utredning. En fristående bild kan tas när som helst. Även för skojs skull.

Tog du en konstnärlig bild på din traktor med Vipumobilen? Fångade du jordbrukarens själslandskap? Dela bilden med taggen #vipumobiili så får också vi se den (men först efter arbetstid).

Så här tar du en bild med Vipumobilen

Applikationen ger anvisningar om hur man tar en bild. Bilden sparas i Vipumobilen för senare användning. Se en instruktionsvideo på YouTube om hur du tar en bild av åkerskiftet med Vipumobilen.

Ta i bruk ansikts- eller fingeravtrycksidentifiering (dvs. biometrisk identifiering) så kommer du in i Vipumobilen lätt som en plätt.

 1. Ta i bruk ansikts- eller fingeravtrycksidentifiering i apparatens inställningar, om inte du inte redan har gjort det.
 2. Logga in i Vipumobilen med bankkoder eller mobilcertifikat. Dessa kommer fortsätta fungera som inloggningsalternativ.
 3. Applikationen ger anvisningar för övergången till biometrisk identifiering.

Se en instruktionsvideo på YouTube om hur man tar i bruk ansikts- eller fingeravtrycksidentifiering i Vipumobilen med en Android-enhet.

Satellituppföljningen och begäran om utredning gäller nu huruvida skiftenas växttäcke vintertid överensstämmer med höstanmälan.

Kontrollera vad du har anmält - uppdatera vid behov 

 • Du kan ändra på växttäckesuppgifterna i din höstanmälan i Viputjänsten fram till 23.5 utan påföljder.
 • Om du inte kan uppfylla stödvillkoren på något skifte, anmäl det som ett skifte utan växttäcke. I detta fall är det bara det berörda skiftet som blir utan stöd.

Här ser du växter som kan godkännas för växttäcke vintertid.

Om det verkar finnas en skillnad mellan höstanmälan och satellitbilderna kommer en begäran om utredning i Vipumobilen. Den primära jordbrukaren på din gård får en sms-varning om begäran om utredning.

Öppna Vipumobilen och se i de öppna uppgifterna vilket skifte begäran gäller.

Besvara begäran om utredning enligt din situation så här:

 1. Växten har förstörts på ett skifte för vilket du har anmält växttäcke vintertid. Svara med en bild. Ta en bild av det förstörda växttäcket med Vipumobilen genast när det är möjligt och svara på begäran om utredning senast den 23 maj.
 2. Allt är som du har anmält, satelliten har sett fel. Svara med en bild. Ta en bild med Vipumobilen senast den 23 maj.
 3. Du har bearbetat ett skifte för vilket du har anmält ett växttäcke vintertid. Redigera på motsvarande sätt också höstanmälan i Viputjänsten senast 23 maj. Svara inte på begäran om utredning. När du ändrar din anmälan passiveras begäran om utredning inom ett dygn.

Ta en bild först när växttäcket och växttäckesslaget urskiljs ordentligt.

Se en instruktionsvideo på YouTube om hur du svarar på begäran om utredning med Vipumobilen.

Du får den bästa upplevelsen av Vipumobilen när du har den senaste versionen av operativsystemet, webbläsaren och själva applikationen på din enhet.

Se en instruktionsvideo på YouTube som bl.a. innehåller information om uppdatering av Vipumobilen.

Vänta inte på begäran om utredning på sommaren, utan fotografera din åker före arbeten. En bild lönar sig att ta på slåtter, betesgång eller en växt i full växtkraft. Om du får en begäran om utredning behöver du inte åka ut och fotografera mitt i vårstressen. Du gör det enkelt genom att använda en bild som tagits på förhand.

Se en instruktionsvideo på YouTube om hur du svarar på begäran om utredning med en bild som du tagit i ett tidigare skede.

Har du ännu inte skaffat Vipumobilen? Nu är det bra att ladda ner den från App Store eller Google Play och ta den i bruk.

Vipumobilen är ett enkelt och flexibelt sätt att sköta ärenden med förvaltningen

 • Du verifierar att stödvillkoren uppfylls genom att på begäran skicka en bild av dina odlingar via en skyddad förbindelse i applikationen. Utan besök av en inspektör.
 • Inga blanketter att fylla i eller telefonsamtal att svara på.
 • Inga fler stödansökningar som hackats i sten. Du kan ändra din ansökan i Viputjänsten utan påföljder.
 • Förutse och ta det lugnt. Fotografera din åker när det passar dig.

Har redan laddats ner 36 000 gånger - Vipumobilen är ett verktyg för varje jordbrukare

Under sommaren 2023:

 • 11 741 gårdar svarade på begäran om utredning med en bild. Svaren inkluderade sammanlagt 34 133 fotografier. Tack till alla som skickat in sina bilder!
 • Sammanlagt 25 758 begäran om utredning besvarades med en bild.
 • Av de gårdar som fått begäran om utredning ändrade 2 578 gårdar sin ansökan.

Visste du att svenska jordbrukare får begäran om utredning på papper? Lägg åkrarna i fickan och sköt dina ärenden med hjälp av telefonen.

Ladda ner Vipumobilen från App Store eller Google Play.

Vid behov kan du få hjälp med att använda Vipumobilen av din kommun.

Se din kommuns kontaktuppgifter

 

Sidan har senast uppdaterats 10.4.2024