Förflyttning av fjäderfä och kläckägg från fjäderfä

OBSERVERA! Läs först kraven med anknytning till andra förflyttningar med tillhörande anvisningar på startsidan. Länken öppnas i ett nytt fönster. På denna sida finns information om de krav på förflyttningar som är gemensamma för alla arter av fjäderfä. En ny sida med närmare information om djurhälsokraven avseende varje parti av fjäderfä öppnas via länkarna längst nere på sidan.

Dessa anvisningar berör aktörer som flyttar dagsgamla kycklingar, fjäderfä och/eller deras kläckägg från Finland till andra EU-länder, Norge eller Schweiz och för in dem till Finland från andra EU-länder, Norge eller Schweiz. Utöver myndigheten ger också Djurens hälsa ETT rf anvisningar angående förflyttning av fjäderfä till Finland. Livsmedelsverket rekommenderar att aktörer som för in fjäderfä och kläckägg kontaktar ETT, elainten.terveys@ett.fi.

Aviär influensa

Högpatogen aviär influensa har konstaterats hos vilda fåglar i flera EU-medlemsländer. Det handlar om en djursjukdom som sprider sig mycket lätt och kan orsaka allvarliga epidemier och stort produktionsbortfall inom fjäderfäuppfödningen. Kommissionens skyddsbeslut för att förhindra spridningen av aviär influensa finns på jord- och skogsbruksministeriets webbplats.

Tillstånd av Finlands viltcentral

I enlighet med 42 § i jaktlagen får vilt av främmande ursprung och viltbestånd av främmande ursprung inte importeras från en medlemsstat i Europeiska unionen eller sättas ut i frihet utan tillstånd av Finlands viltcentral. Samma principer tillämpas på införsel av vilt av främmande ursprung och viltbestånd av främmande ursprung som härstammar från Åland till andra delar av Finland och utsättande av sådana djur i frihet. Mer information finns på Finlands viltcentrals webbplats.

Definitioner

Med fjäderfä avses alla fågelarter som föds upp eller hålls för produktion av kött, ägg eller andra produkter, såsom slaktkycklingar, värphöns, kalkoner, gäss, ankor, pärlhöns, vaktlar och strutsfåglar. Även vildfåglar i hägn, såsom fasaner, rapphöns, änder, tjädrar och orrar räknas som fjäderfä.

Med avelsfjäderfä avses fjäderfä som är 72 timmar gamla eller äldre och som är avsedda för produktion av kläckägg. Med bruksfjäderfä avses fjäderfä som är 72 timmar gamla eller äldre och som föds upp för produktion av kött, konsumtionsägg eller andra produkter eller för vidmakthållande av stammen av fjädervilt. Med dagsgamla kycklingar avses alla fjäderfä som är yngre än 72 timmar.

Definitionerna finns i  artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 (EU:s djurhälsolag) och i artikel 3 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/688.

Allmänna krav för förflyttningar

En anläggning eller ett kläckeri som skickar dagsgamla kycklingar, fjäderfä och deras kläckägg till andra EU-länder, Norge och Schweiz måste vara en anläggning godkänd för handel på den inre marknaden

En anläggning eller ett kläckeri, från vilket dagsgamla kycklingar, fjäderfä och deras kläckägg förflyttas till andra EU-länder, Norge och Schweiz, måste vara godkänd för handel på den inre marknaden av behörig myndighet. I Finland godkänner regionförvaltningsverken anläggningarna. Ett undantag är fjäderfä avsedda för slakt och partier med färre än 20 fåglar eller kläckägg som räknas som fjäderfä. Dessa kan förflyttas från en registrerad anläggning till en annan registrerad anläggning.

Fjäderfä eller deras kläckägg får flyttas till godkända anläggningar och kläckerier endast från en annan godkänd anläggning eller ett godkänt kläckeri. Anläggningar i Finland som är godkända för handel på den inre marknaden. Länken öppnas i ett nytt fönster. Godkända anläggningar i de övriga EU-länderna finns under länken till höger på sidan.

Den avsändande anläggningen ska uppfylla följande allmänna krav:

  • Anläggningen är inte föremål för restriktioner vad gäller förflyttning av arten i fråga och den ligger inte i en restriktionszon som upprättats på grund av sjukdomar som förtecknats för arten som ska förflyttas.
  • På anläggningen förekommer ingen ovanlig dödlighet, för vilken orsaken inte har definierats.

Bestämmelser om anläggningarna finns i artikel 124 och 126 i EU:s djurhälsolag (EU) 2016/429, del 3 punkt 1 och del 4 punkt 3 i bilaga I i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2035, samt 39 § i lagen om djursjukdomar.

Krav avseende behållare för transport

Behållare som används för transport ska vara utformade på ett sådant sätt att

  • kläckägg och djur inte kan rymma eller falla ut
  • det är möjligt att okulärbesiktiga utrymmet där djuren hålls
  • spridning av djurexkrementer, strö eller foder förhindras eller minimeras
  • spridningen av fjädrar förhindras eller minimeras
  • de får innehålla endast djur av samma art och kategori från samma anläggning samt med samma hälsostatus
  • de är oanvända och för ändamålet särskilt utformade engångsbehållare som ska förstöras efter det att de använts för första gången, eller de rengörs och desinfekteras efter användning och torkas före följande användning.

Behållare för förflyttning av avelsfjäderfä och bruksfjäderfä ska vara märkta med ursprungsanläggningens godkännandenummer. Behållare för förflyttning av dagsgamla kycklingar och kläckägg ska vara märkta med ursprungsmedlemsstatens namn, ursprungsanläggningens godkännande- eller registreringsnummer och antalet djur eller kläckägg.

Bestämmelser om behållarna finns i artikel 4 och 5 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/688.

Förflyttningskontroll och djurhälsointyget som åtföljer sändningen

Sändningen ska kontrolleras före förflyttningen. Kontrollen görs av den övervakande officiella veterinären på exportörens begäran. I kraven avseende varje enskilt parti av fjäderfä preciseras vilka kontroller veterinären ska göra och när kontrollerna ska göras.

På basis av kontrollen fyller den officiella veterinären i ett djurhälsointyg i det elektroniska systemet TRACES. Intyget ska skrivas ut på såväl avsändarlandets som mottagarlandets språk och åtfölja sändningen. Intyget ska åtfölja sändningen hela vägen och det är giltigt i tio dagar från utfärdandet.

Djurhälsointyget ska innehålla åtminstone följande uppgifter:

  • Avsändarens och mottagarens namn och adress
    • med detta avses parterna som ansvarar för den avsändande anläggningen och destinationsanläggningen
  • Den avsändande anläggningens och destinationsanläggningens namn, adress och registrerings- eller godkännandenummer
  • Art och kategori av djur
    • när det gäller kläckägg djurarten
  • När det gäller dagsgamla kycklingar och kläckägg identifieringsuppgifter för ursprungsflocken (TRACES del I)
  • Om djuren som förflyttas är dagsgamla kycklingar som kläckts från kläckägg som har importerats från ett land utanför EU, ska kläckäggens ursprung anges på djurhälsointyget.
  • När det gäller kläckägg märkningen som anbringats på kläckäggen samt ort och datum för äggens insamling
  • Uppgifter om djurhälsosituationen och ytterligare garantier i fråga om:
    • ursprungsmedlemsstaten eller zonen däri,
    • ursprungsanläggning och ursprungsflock, inklusive testresultat i förekommande fall,
    • djuren som ska avsändas, inklusive testresultat eller vaccinationer i förekommande fall,
    • de djur från vilka kläckägg samlades in, inklusive testresultat i förekommande fall,
    • de kläckägg som ska avsändas.
  • Datum och ort för utfärdande av och giltighetstid för djurhälsointyget och den officiella veterinärens namn, befattning och underskrift samt stämpel från den behöriga myndigheten på ursprungsorten för sändningen                 

Bestämmelser om intyget finns i artikel 143.1 b och 161.1 i EU:s djurhälsolag (EU) 2016/429 samt i artikel 80 och 82 och bilaga VIII i kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/688.

Särskilda krav avseende varje enskilt parti av fjäderfä öppnas på nya sidor via följande länkar

Sidan har senast uppdaterats 2.3.2023