Avvikande krav avseende partier med färre än 20 fåglar som kategoriseras som fjäderfä

OBSERVERA! Läs först kraven som gäller alla arter av fjäderfä på startsidan för förflyttningar av fjäderfä på den inre marknaden.

  • Detta undantag gäller inte arterna struts, emu eller nandu.

Djuren ska komma från en flock

  1. som har vistats kontinuerligt på en och samma registrerade anläggning sedan kläckningen eller under minst 21 dagar före avsändandet,
  2. som inte visar några kliniska tecken på eller väcker någon misstanke om förtecknade sjukdomar för arten, och
  3. där inga fall av lågpatogen aviär influensa har konstaterats under de sista 21 dagarna för avsändandet, om flocken hör till programmet för övervakning av aviär influensa [1].

[1] Övervakning i enlighet med kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/689 artikel 3.1

Djuren som ska förflyttas får inte vara i kontakt med nyligen anlända fjäderfä eller med fåglar med lägre hälsostatus under de sista 21 dagarna före avsändandet.

Ankor och gäss ska under veckan innan lastningen för avsändande ha testats med negativt resultat med virusisoleringstestning eller molekylär testning för högpatogen aviär influensa. Testerna utförs på fåglar som valts ut så att det är möjligt att med en konfidensgrad på 95 procent påvisa infektion vid en prevalens på 5 procent.

Om djuren som förflyttas är dagsgamla kycklingar som kläckts från kläckägg som har importerats från ett land utanför EU, ska kläckäggens ursprung anges på djurhälsointyget.

Villkor för bekämpning av salmonella och mykoplasmos

Djuren som ska avsändas bör undersökas artspecifikt för infektionerna som anges nedan med negativa resultat senast 21 dagar innan de lastas för förflyttning. När det gäller dagsgamla kycklingar ska deras ursprungsflockar undersökas så att det är möjligt att med en konfidensgrad på 95 procent påvisa infektion vid en prevalens på 5 procent.

  • Höns (Gallus gallus): Infektioner med Salmonella Pullorum, S. Gallinarum och Mycoplasma gallisepticum
  • Kalkoner (Meleagris gallopavo): Infektioner med Salmonella Pullorum, S. Gallinarum, S.arizonae, Mycoplasma gallisepticum och M. meleagridis
  • Pärlhöns, vaktlar, fasaner, rapphöns och andfåglar som hör till släktet Anas: Infektioner med Salmonella Pullorum och Salmonella Gallinarum

Villkor som gäller infektion med Newcastlesjukevirus

Dagsgamla kycklingar som förflyttas till Finland får inte vara vaccinerade mot infektion med Newcastlesjukevirus. De ska komma från kläckägg vars ursprungsflockar

  1. inte har vaccinerats mot infektion med Newcastlesjukevirus, eller
  2. har vaccinerats mot infektion med Newcastlesjukevirus med inaktiverat vaccin, eller
  3. har vaccinerats med levande vaccin minst 30 dagar före insamlingen av kläckäggen, och

de ska vara kläckta vid helt skilda tidpunkter och platser från kläckägg som inte uppfyller villkoren i punkt 1–3.

Fjäderfä som förflyttas till Finland ska uppfylla följande krav:

  1. Fåglarna är inte vaccinerade mot infektion med Newcastlesjukevirus.
  2. Fåglarna har hållits isolerade i 14 dagar före avsändandet på ursprungsanläggningen under en officiell veterinärs överinseende eller på en godkänd karantänanläggning. Under de sista 21 dagarna före avsändandet får inga fjäderfä vaccineras mot infektion med Newcastlesjukevirus på ursprungsanläggningen eller den godkända karantänanläggningen och inga fåglar som inte hör till importpartiet får föras till anläggningen. Ingen vaccinering får utföras på karantänanläggningen.
  3. Fåglarna ska testas med negativt resultat under de sista 14 dagarna före avsändandet med serologiska tester för påvisande av antikroppar mot Newcastlesjukevirus. Testerna utförs på fåglar som valts ut så att det är möjligt att med en konfidensgrad på 95 procent påvisa infektion vid en prevalens på 5 procent.

Förflyttningskontroll

För att kraven avseende förflyttningar ska uppfyllas ska den officiella veterinären i försändelselandet under de sista 48 timmarna före avsändandet från ursprungsanläggningen göra följande kontroller av djuren:

  • en identitetskontroll och klinisk besiktning av fåglarna,
  • en klinisk besiktning av ursprungsflocken,
  • en dokumentkontroll av de hälso- och produktionsjournaler som förs på ursprungsanläggningen.

Bestämmelser om kontrollerna finns i artikel 37 och 42, artikel 91.1 b och 91.2 c samt bilaga V i kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/688.

Sidan har senast uppdaterats 2.3.2023