Salmonella- och mykoplasmavillkor vid förflyttning av fjäderfä på den inre marknaden

1. Salmonella Pullorum-, S. Gallinarum-, S. arizonae- och mykoplasmaundersökningar

Salmonella Pullorum, Salmonella Gallinarum

  • gäller höns (Gallus gallus), kalkoner (Meleagris gallopavo), pärlhöns, vaktlar, fasaner, rapphöns och andfåglar som hör till släktet Anas

Salmonella arizonae

  • gäller kalkoner

Mycoplasma gallisepticum

  • gäller höns (Gallus gallus) och kalkoner (Meleagris gallopavo)

Mycoplasma meleagridis

  • gäller kalkoner

På alla fjäderfäanläggningar som är godkända för handel på den inre marknaden måste övervakningsprogram utföras åtminstone för ovanstående infektioner och arter.

De ytterligare salmonellagarantierna och krav på folkhälsa i punkt 2 och 3 gäller höns, broiler och kalkoner samt dagsgamla kycklingar av dem.

Bestämmelser om saken ingår i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2035 bilaga II.

2. Krav på folkhälsa

Kravet gäller arten Gallus gallus (värphöns och broiler) och kalkoner.

I hälsointygen för fjäderfä och kläckägg intygas det att fjäderfän eller den flock som de dagsgamla kycklingarna och kläckäggen härstammar från har undersökts för salmonella i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2160/2003. I intyget antecknar tjänsteveterinären dessutom datumet för den senaste provtagningen varifrån ett resultat finns att få samt undersökningsresultatet. 

  • Provtagningsförfarandet i Finlands nationella program uppfyller provtagningskraven i denna punkt.

3. Ytterliga salmonellagarantier gällande fjäderfä som förs in till Finland

De ytterligare garantier för salmonella som Finland har beviljats för att upprätthålla det goda läget avseende salmonella i Finland förutsätter mer omfattande salmonellavillkor än annars vid förflyttningar mellan EU-medlemsstaterna. De ytterligare garantierna gäller höns, broiler och kalkoner samt dagsgamla kycklingar av dem. Bestämmelser om ytterligare garantier för salmonella ingår i kommissionens beslut 2003/644/EG (flockar av avelsfjäderfä samt dagsgamla kycklingar i avels- och produktionsledet), 2004/235/EG (flockar av värphöns i produktionsledet) och 1995/410/EG och 2160/2003/EG (flockar som förs in för att slaktas). De ytterligare garantierna för salmonella gäller inte kläckägg som förs in från Europeiska unionens medlemsstater.

Kraven på ytterligare garantier för salmonella gäller inte import från Sverige och Norge eftersom dessa länder har motsvarande program för salmonellakontroll som Finland. Djurhälsovillkoren med avseende på bakterierna Salmonella Pullorum, S. Gallinarum och S. arizonae som anges i punkt 1 i denna anvisningen om införsel av fjäderfä gäller dock införsel också från dessa länder.

3.1 Flockar av avelsfjäderfä samt dagsgamla kycklingar

Denna punkt gäller flockar av värphöns, broiler och kalkoner för avel (far- och morföräldraled samt föräldraled) och dagsgamla kycklingar. För de dagsgamla kycklingarnas del gäller kraven också produktionsledets dagsgamla kycklingar.

I hälsointyget som utfärdas i TRACES-systemet ska det nämnas att villkoren i kommissionens beslut 2003/644/EG uppfylls. I detta beslut anges kraven för ytterligare garantier. Innehållet i villkoren beskrivs nedan.

Kommissionens beslut 2003/644/EG förutsätter att salmonellatesterna av ursprungsflocken till den flock eller de dagsgamla kycklingar som ska föras in har omfattat samtliga salmonellaserotyper och att testresultaten är negativa.

När det gäller provtagning och laboratoriemetoder iakttas kommissionens förordning 200/2010 i fråga om provtagningsprogrammet för avelsflockar av arten Gallus gallus. När det gäller provtagningsprogrammet för kalkoner iakttas kraven i kommissionens förordning 1190/2012. Dessutom ingår det bestämmelser om salmonellakontroll-program i EU:s zoonosförordning (Europaparlamentets och rådets förordning 2160/2003 EG).

Provtagningskraven i kommissionens förordning gäller samtliga EU-medlemsstater och därför är provtagningsförfarandet i samband med varje lands nationella program för salmonellakontroll tillräckligt för att uppfylla provtagningskraven för de ytterligare garantierna. Vad gäller kraven på undersökning av proverna och på provresultat är kraven för ytterligare garantier mer omfattande än vad EU-lagstiftningen förutsätter. I fråga om värphöns och broiler förutsätter EU-lagstiftningen bara undersökning av fem serotyper och i fråga om kalkoner två serotyper och i bägge grupperna negativt resultat för två serotyper då Finlands krav på ytterligare garantier förutsätter att alla serotyper undersöks för salmonella med negativt resultat.

3.2 Flockar av värphöns i produktionsledet

Denna punkt gäller uppfödnings- och värpstadiets flockar av värphöns för produktion av konsumtionsägg, men inte dagsgamla kycklingar.

I hälsointyget som utfärdas i TRACES-systemet ska det nämnas att villkoren i kommissionens beslut 2004/235/EG uppfylls. En flock som importeras till Finland måste undersökas inom 10 dygn före importen.

3.3 Flockar som förs in för att slaktas

Denna punkt gäller broiler-, värphöns- och kalkonflockar som föds upp i ett annat land men förs in till Finland för att slaktas.

I hälsointyget ska det nämnas att villkoren i kommissionens beslut 1995/410/EG och i förordningen 2160/2003/EG uppfylls.

Sidan har senast uppdaterats 13.12.2023