Animaliska livsmedel och kombinationslivsmedel

Företagarna som importerar animaliska livsmedel från den inre marknaden till Finland ska anmäla om livsmedelsverksamhet för registrering av verksamheten i sin kommun. Livsmedel kan vara av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung eller kombinations livsmedel. Livsmedel av animaliskt ursprung som levereras till Finland från andra medlemsstater i EU övervakas vid kommunal livsmedelstillsyn. Tullen utövar tillsyn över importen av livsmedel av vegetabiliskt ursprung och kombinations livsmedel.  Alla livsmedel ingår dock i kommunal livsmedelstillsyn. På denna sida klargöras, vad är livsmedel av animaliskt ursprung och kombinations livsmedel.

Livsmedel av animaliskt ursprung

Med animaliska livsmedel avses bearbetade och obearbetade produkter liksom kött, levande musslor, fiskeriprodukter, mjölk, ägg, grodlår och snäckor. Animaliska livsmedel definieras i punkter 1-7 i bilaga I till EG-förordning 853/2004.

Med bearbetning avses att den ursprungliga produkten har väsentligt förändrat genom bland annat värmebehandling, rökning, rimning, mognadslagring, torkning, marinering, extraktion, extrudering eller en kombination av dessa behandlingar. En obearbetad produkt är ett livsmedel som inte har genomgått någon bearbetning. Obearbetade livsmedel omfattar ändå produkter som har delats, styckats, trancherats, skivats, benats ur, hackats, flåtts, krossats, skurits upp, rengjorts, putsats, skalats, malts, kylts, frysts, djupfrysts eller tinats. Bearbetning samt obearbetade och bearbetade produkter definieras i EG:s förordning 852/2004.

Angående förflyttning av livsmedel använder man ofta också termerna sändning och parti.

  • Med en sändning avses livsmedel som sänds med samma fraktsedel. Sändningen kan innehålla ett livsmedelsparti eller flera partier av samma eller olika typer av livsmedel, och kan bestå av en fordonslast eller en lastpall med produkter. Sändningen kan komma från en anläggning eller någon annan livsmedelslokal (till exempel en partiaffär).
  • Med ett livsmedelsparti avses ett antal försäljningsenheter av ett livsmedel, som har producerats, tillverkats eller förpackats under i stort sett samma förhållanden. (Jord- och skogsbruksministeriets förordning om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna 834/2014, 3 §, punkt 4) 

Exempel på animaliska livsmedel:

  • färskt nötkött, svinkött, fjäderfäkött och annat färskt kött samt malet kött tillverkat av sådana
  • köttberedningar
  • inälvor, blod och andra slaktprodukter (färskt kött, annat än kött av slaktkroppen)
  • kokt eller förkokt kött och fiskprodukter (till exempel konserverat kött, köttbullar, köttfärsbiffar, foie gras paté, konserverad tonfisk och sill, fiskbullar)
  • grönsaker fyllda med färskt kött eller fisk
  • färsk fisk, rom och kaviar
  • färska musslor och kräftdjur
  • kokta och förkokta produkter av musslor eller kräftdjur
  • grönsaker fyllda med färska musslor eller kräftdjur
  • icke-värmebehandlad mjölk och värmebehandlad mjölk (t.ex. pastöriserad)
  • mjölkpulver
  • sura mjölkprodukter (t.ex. surmjölk, yoghurt, kvarg)
  • färska och mogna ostar och andra ostprodukter (t.ex. ostfondue, panerade ostpinnar)
  • råa hönsägg och andra fågelägg och bearbetade äggprodukter (t.ex. äggmassa)
  • råa eller kokta insekter från vilka inga delar (till exempel vingar, ben, huvud eller tarm) har tagits bort; insekter kan vara hela eller krossade, malda eller torkade.

Kombinationslivsmedel

Livsmedel som innehåller både produkter av vegetabiliskt ursprung och bearbetade produkter av animaliskt ursprung är inte animaliska produkter, utan livsmedel om vilka i detta sammanhang används benämningen kombinationslivsmedel. Definition för kombinationslivsmedel finns i förordning EG 853/2004 (artikel 1, punkt 2): "denna förordning tillämpas inte på livsmedel som innehåller både produkter av vegetabiliskt ursprung och bearbetade produkter av animaliskt ursprung".

Exempel på kombinationsprodukter

Kombinationslivsmedel som innehåller produkter av vegetabiliskt ursprung och bearbetade produkter av animaliskt ursprung är till exempel:

  • färdigmatsmåltider som innehåller tillrett nötkött, svinkött, fjäderfäkött eller tillredd fisk (såsom soppor, pizzor)
  • bakverk som innehåller tillrett nötkött, svinkött, fjäderfäkött eller tillredd fisk (såsom piroger, pastejer)
  • romkrämer (såsom Kalles kaviar)
  • glass
  • mjölkkaffedryck
  • ostfyllda grönsaker
  • modersmjölksersättningar
  • färdigmat för barn (såsom burkmat)
  • kliniska mjölkbaserade produkter
  • mjölkbaserade bantningspreparat
  • kaseinatblandningar (andelen av animalisk material mindre än vegetabilisk material)
  • alla kosttillskott
  • choklad innehållande insekter.
Sidan har senast uppdaterats 24.8.2023