Rapportering av införsel av animaliska livsmedel

Företagaren som inför animaliska produkter till Finland från inre marknaden ska anmäla vissa produkter till Livsmedelsverket och sin egen kommun med sammandragsanmälan. På denna sida framställas vilka animaliska produkter ska anmälas och hur dom klassificeras i företagarens sammandragsanmälan (sammandragsanmälan, se blanketter och anvisningar). 

Huvud- och underkategorier för animaliska produkter

Huvudkategori 1 (Nötkött)

1a nötkött och malet nötkött, färskt
1b nötkött och malet nötkött, fryst
1c nötkött MSM*, färskt
1d nötkött MSM*, fryst
1e nötkött, köttberedning

Huvudkategori 2 (Svinkött)

2a svinkött och malet svinkött, färskt
2b svinkött och malet svinkött, fryst
2c svinkött MSM*, färskt
2d svinkött MSM*, fryst
2e svinkött, köttberedning

Huvudkategori 3 (Fjäderfä, inhägnat), preciseras genom att även anmäla underkategori

3a fjäderfäkött och malet fjäderfäkött, färskt
3b fjäderfäkött och malet fjäderfäkött, fryst
3c fjäderfäkött MSM*, färskt
3d fjäderfäkött MSM*, fryst
3e fjäderfäkött, köttberedning

Underkategorier för kategori 3

  • 1 Höna
  • 2 Kalkon
  • 3 Pärlhöna
  • 4 Anka
  • 5 Gås
  • 6 Annat

Huvudkategori 4 (Kött från andra djur), preciseras genom att även anmäla underkategori

4a Kött och malet kött från annat djur, färskt (inkl. MSM*)
4b kött och malet kött från annat djur, fryst (inkl. MSM*)
4e kött från annat djur, köttberedning

Underkategorier för kategori 4

  • 1 Lamm
  • 2 Vildsvin, inhägnade
  • 3 Vildsvin, viltlevande
  • 4 Andra klövdjur, inhägnade (t.ex. get, bison)
  • 5 Andra klövdjur, viltlevande (t.ex. älg, hjort, ren, rådjur)
  • 6 Fåglar, viltlevande
  • 7 Häst
  • 8 Insekter
  • 9 Reptiler
  • 10 Björnar och andra rovdjur
  • 11 Annat

Huvudkategorierna 6, 10a och 13

Hönsägg
10a Ost av icke-värmebehandlad mjölk (alla djur)
13 Icke-värmebehandlad mjölk (alla djur)

*MSM: Mechanically separeted meat

Definitioner för livsmedel som ska anmälas

Kött

Med kött avses alla ätliga delar av djur inklusive blod och inre organ (EG 853/2004, bilaga I, punkt 1.). Också andra ätliga delar av djur liksom fett, hud och tarmar avses som kött. I kött har inte tillsatt kryddor eller något annat. Salthalt kan vara under 1% (EG 853/2004, bilaga I, punkt 1.13 och förordningens Guidance document).

Köttberedningar

Med köttberedningar avses sådant rå kött eller malen kött, som har tillsatt salt, tillsatsämnen, kryddor eller något annat. Om en produkt innehåller ≥1 % tillsatt salt, den avses som en köttberedning. Till exempel broilerkött som har tillsatt salt 1,2%, avses som en köttberedning. I en köttberedning köttets muskelfiberstruktur eller de egenskaper som är karakteristiska för färskt kött finns kvar.

Exempel på köttberedningar:

  • en tartarbiff
  • råa köttfärsbiffar för hamburgare (smaksatt)
  • rå bacon
  • rostbiff sallad som är inte genomkokt
  • piroger
  • julskinkor och -rullar (av svin och kalkon)

En köttprodukt avviker från köttberedningar så att den är en bearbetad produkt (till exempel uppvärmd, rökt) där karakteristika av färskt kött liksom struktur av muskelfiber finns inte kvar. Köttberedningar behöver inte anmälas med sammandragsanmälan.

Sidan har senast uppdaterats 25.5.2023