Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Ravitsemussitoumus

Ravitsemussitoumus-merkki.

Ravitsemussitoumus on suomalainen toimintamalli, joka auttaa ja kannustaa ruoka-alan toimijoita sekä sidosryhmiä parantamaan ruokavalion ravitsemuslaatua sekä edistämään ravitsemusvastuullisia toimintatapoja. Tavoitteellinen ja mitattava toimenpidesitoumus on oiva työkalu esimerkiksi yrityksen tai yhteisön oman ravitsemusvastuullisuuden kehittämisessä. 

Visio: Kaikkien on helppo nauttia ravitsemussuositusten mukaista ruokaa Suomessa 

Sitoumuksen sisältöalueet

Ravitsemussitoumuksen voi tehdä kahdeksalla eri sisältöalueella, joihin ravitsemussuosituksessa kohdistuu keskeisiä muutostavoitteita. Nämä kaikki ovat väestön ravitsemuksen parantamisen kannalta merkittäviä tuote- tai palvelumuotoilun kohteita. Ravitsemussuositusten sisällöllisten tavoitteiden mukaisesti näitä kutsutaan sisältösitoumuksiksi.

Ravitsemussitoumuksen voi tehdä seuraavilla sisältöalueilla:

  1. Suola
  2. Rasvan laatu
  3. Sokeri
  4. Kasvikset (vihannekset, juurekset, marjat & hedelmät)
  5. Tuotteet lapsille
  6. Annos- ja pakkauskoot
  7. Lounaat (ateriat ja välipalat)
  8. Ruokaohjeet
Sivu on viimeksi päivitetty 28.2.2024