Armenia

Tältä sivulta löydät tietoa elintarvikeketjun tuotteiden kaupallisesta viennistä Suomesta Armeniaan. Tietoa yksityismatkailijalle löydät matkustus -sivultamme. Matkustajaviemisiä koskevista ohjeista ja rajoituksista löydät tietoa kohdemaan tullin internetsivuilta. Ohjeita lemmikin kanssa matkustavalle löydät henkilöasiakkaat-sivuiltamme.

Armenia on yksi Euraasian talousliiton maista. Euraasian talousliittoon kuuluvat myös Kazakstan, Kirgisia, Valko-Venäjä ja Venäjä. Suomesta on viety Armeniaan viime vuosina esimerkiksi voita, alkoholijuomia ja juustoja.

Tutustu Armenian vientivaatimuksiin tämän, Euraasian talousliitto - ja vientilaitokseksi hyväksyminen -sivujen tietojen ja linkkien avulla. Hae lisäksi EU:n Access2Markets-sivustolta maa- ja tuotekohtaiset tiedot esimerkiksi vientikäytännöistä ja tullitariffeista.

Viennissä tarvittavat todistukset

Voit käyttää viennissä Armeniaan joko EU:n ja Armenian kahdenvälisesti sopimia todistusmalleja (mallit alla), Euraasian talousliiton yleiseläinterveystodistuksia tai mahdollisesti EU:n ja Tulliliiton sopimia eläinterveystodistusmalleja.

EU on sopinut eläinterveystodistuksista Armenian kanssa Venäjän vastapakotteiden tultua voimaan. Vienti voi onnistua alla olevilla todistuksilla helpommin ja kevyemmin tautivaatimuksin. Tutustu todistusten sisältöön ja vientiehtoihin alla olevista malleista.

Todistuksen saamiseksi ota yhteyttä laitostasi valvovaan virkaeläinlääkäriin. Todistuksen myöntävä virkaeläinlääkäri tilaa todistuspohjan Ruokavirastosta. 

Euraasian talousliiton yleiseläinterveystodistusmallit löytyvät venäjäksi Euraasian talousliiton komission internetsivuilta. Jos haluat aloittaa uuden Euraasian talousliiton yleistodistuksen käytön, ota yhteys euraasia@ruokavirasto.fi. 

Elintarvikkeet

Eläinperäisiä raaka-aineita sisältävät valmisteet

Suomesta viedään muun muassa maitovalmisteita tällä todistuksella.

Hunaja

Lihavalmisteet

Munatuotteet

Riista

Todistuksessa riistalla tarkoitetaan luvanvaraisesti metsästettyjä tai teurastetuja villieläimiä, sisältäen eksoottiset eläimet (krokotiilit, kengurut, kilpikonnat, osterit jne.), jotka lisääntyvät suljetulla alueella tai luonnollisessa elinympäristössä.

Sianliha ja raakalihavalmisteet

Eläimet, alkiot ja sukusolut

Hevoseläimet

Nautaeläimet

Siitossiat

Rehut, sivutuotteet ja lannoitteet

Eläinperäiset rehut ja rehun lisäaineet

Sivu on viimeksi päivitetty 10.8.2021