Kazakstan

Tältä sivulta löydät tietoa elintarvikeketjun tuotteiden kaupallisesta viennistä Suomesta Kazakstaniin. Tietoa yksityismatkailijalle löydät matkustus -sivultamme. Matkustajaviemisiä koskevista ohjeista ja rajoituksista löydät tietoa kohdemaan tullin internetsivuilta. Ohjeita lemmikin kanssa matkustavalle löydät henkilöasiakkaat-sivuiltamme.

Kazakstan on yksi Euraasian talousliiton maista. Euraasian talousliittoon kuuluvat myös Armenia, Kirgisia, Valko-Venäjä ja Venäjä. Suomesta on viety Kazakstaniin viime vuosina esimerkiksi alkoholijuomia, juustoa ja lastenruokia.

Tutustu Kazakstanin vientivaatimuksiin tämän, Euraasian talousliitto - ja vientilaitokseksi hyväksyminen -sivujen tietojen ja linkkien avulla. Hae lisäksi EU:n Access2Markets-sivustolta maa- ja tuotekohtaiset tiedot esimerkiksi vientikäytännöistä ja tullitariffeista.

Vientilaitokseksi hyväksyminen

Jos haluat viedä Kazakstaniin eläviä eläimiä, eläinperäisiä elintarvikkeita tai rehuja, on yrityksesi pääsääntöisesti kuuluttava Ruokaviraston vientivalvontajärjestelmään ja viejälaitokset on hyväksyttävä vientiin.

Kazakstanin vientiin hyväksytyllä tai hyväksyntää hakevalla elintarvikealan laitoksella tulee olla käytettävissään laitoksen toimintaan liittyvät Euraasian talousliiton sopimukset, säädökset ja ohjeet. Tutustu myös EU-komission koosteeseen Euraasian talousliiton maiden vientivaatimuksista.

Vientiin hyväksytyt suomalaiset laitokset ovat Rosselkhoznadzorin internetsivuilla EN / RU tai Kazakstanin maatalousministeriön vientilaitosten listoilla (excel löytyy välilehdeltä Файлы для скачивания, välilehti Финляндия).

Viennissä tarvittavat todistukset

Voit käyttää viennissä Kazakstaniin joko EU:n ja Kazakstanin kahdenvälisesti sopimia todistusmalleja (mallit alla), EU:n ja Tulliliiton sopimia eläinterveystodistusmalleja tai Euraasian talousliiton yleisterveystodistuksia (forma-todistukset).

EU on sopinut eläinterveystodistuksista Kazakstanin kanssa Venäjän vastapakotteiden tultua voimaan. Tutustu todistusten sisältöön ja vientiehtoihin alla olevista malleista. Todistuksen saamiseksi ota yhteyttä laitostasi valvovaan virkaeläinlääkäriin. Todistuksen myöntävä virkaeläinlääkäri tilaa todistuspohjan Ruokavirastosta.

Euraasian talousliiton yleistodistusmallit löytyvät venäjäksi Euraasian talousliiton komission internetsivuilta. Jos haluat aloittaa uuden Euraasian talousliiton yleistodistuksen käytön, ota yhteys euraasia@ruokavirasto.fi. Kazakstanin vientiin hyväksytyt eläinterveystodistukset löytyvät myös Kazakstanin maatalousministeriön sivuilta.

Elintarvikkeet

Eläinperäisiä raaka-aineita sisältävät valmisteet

Hunaja

Kalatuotteet

Lihavalmisteet

Maitotuotteet

Munatuotteet

Riista

Sianliha ja raakalihavalmisteet

Sivu on viimeksi päivitetty 8.7.2022