Valko-Venäjä

Tältä sivulta löydät tietoa elintarvikeketjun tuotteiden kaupallisesta viennistä Suomesta Valko-Venäjälle. Tietoa yksityismatkailijalle löydät matkustus -sivultamme. Matkustajaviemisiä koskevista ohjeista ja rajoituksista löydät tietoa kohdemaan tullin internetsivuilta. Ohjeita lemmikin kanssa matkustavalle löydät henkilöasiakkaat-sivuiltamme.

Valko-Venäjä on yksi Euraasian talousliiton maista. Euraasian talousliittoon kuuluvat myös Armenia, Kazakstan, Kirgisia ja Venäjä. Suomesta on viety Valko-Venäjälle viime vuosina esimerkiksi kalastustuotteita, siipikarjanlihaa ja myllyteollisuustuotteita.

Tutustu Valko-Venäjän vientivaatimuksiin tämän, Euraasian talousliitto - ja vientilaitokseksi hyväksyminen -sivujen tietojen ja linkkien avulla. Hae lisäksi EU:n Access2Markets-sivustolta maa- ja tuotekohtaiset tiedot esimerkiksi vientikäytännöistä ja tullitariffeista.

Valko-Venäjä asettaa tuontikiintiöt tietyille EU maista tuoduille elintarvikkeille ja maataloustuotteille

Valko-Venäjä asettaa tuontikiintiöt tietyille elintarvikkeille ja maataloustuotteille Valko-Venäjän ministerineuvoston 6.12.2021 antamalla päätöksellä nro 700. Päätös astuu voimaan 1.1.2022 ja on voimassa 6 kuukautta.
 
Säädöksen mukaan mm. liha- ja maitotuotteiden sekä tiettyjen kasvituotteiden vientiin EU-maista Valko-Venäjälle vaaditaan kiintiöhakemus. Lisätietoja saat Ruokavirastosta: euraasia@ruokavirasto.fi

Vientilaitokseksi hyväksyminen

Jos haluat viedä Valko-Venäjälle eläviä eläimiä, eläinperäisiä elintarvikkeita tai rehuja, on yrityksesi pääsääntöisesti kuuluttava Ruokaviraston vientivalvontajärjestelmään ja viejälaitokset on hyväksyttävä vientiin.

Valko-Venäjän vientiin hyväksytyllä tai hyväksyntää hakevalla elintarvikealan laitoksella tulee olla käytettävissään laitoksen toimintaan liittyvät Euraasian talousliiton sopimukset, säädökset ja ohjeet. Tutustu myös EU-komission koosteseen Euraasian talousliiton maiden vientivaatimuksista.

Valko-Venäjälle vientiin hyväksytyt suomalaiset laitokset ovat Rosselkhoznadzorin internetsivuilla EN / RU tai Valko-Venäjän maatalous- ja elintarvikeministeriön internetsivuilla RU.

Viennissä tarvittavat todistukset

Vientiin Valko-Venäjälle käyvät tietojemme mukaan tällä hetkellä Euraasian talousliiton yleiseläinterveystodistukset (forma-todistukset). Todistuksen saamiseksi ota yhteyttä laitostasi valvovaan virkaeläinlääkäriin. Todistuksen myöntävä virkaeläinlääkäri tilaa todistuspohjan Ruokavirastosta.

Euraasian talousliiton yleistodistusmallit löytyvät myös venäjäksi Euraasian talousliiton komission internetsivuilta. Jos haluat aloittaa uuden Euraasian talousliiton yleistodistuksen käytön, ota yhteys euraasia@ruokavirasto.fi. 

Valko-Venäjälle on käytössä eläinperäisten vientierien eläinterveystodistusten ennakkoilmoitusmenettely. Virkaeläinlääkäri ilmoittaa myöntämänsä eläinterveystodistukset eteenpäin  Ruokavirastolle. Ennakkoilmoitusmenettely ei vaadi viejältä toimenpiteitä.

Sivu on viimeksi päivitetty 18.3.2022