Moldova

Tältä sivulta löydät tietoa elintarvikeketjun tuotteiden kaupallisesta viennistä Suomesta Moldovaan. Tietoa yksityismatkailijalle löydät matkustus -sivultamme. Matkustajaviemisiä koskevista ohjeista ja rajoituksista löydät tietoa kohdemaan tullin internetsivuilta. Ohjeita lemmikin kanssa matkustavalle löydät henkilöasiakkaat-sivuiltamme.

Suomesta on viety Moldovaan viime vuosina esimerkiksi maitotuotteita ja alkoholijuomia.

Tutustu Moldovan vientivaatimuksiin tämän sivun tietojen ja linkkien avulla. Hae lisäksi EU:n Access2Markets-sivustolta maa- ja tuotekohtaiset tiedot esimerkiksi vientikäytännöistä ja tullitariffeista.

Vientiin liittyviä viranomaisia

  • National Food Safety Agency (NFSA) - elintarvikkeiden tuonti

Vientitodistukset

EU-komissio ja Moldova ovat sopineet toukokuussa 2020 uusista vientitodistuksistajotka ovat nyt myönnettävissä TRACES-järjestelmässä. Uudet TRACES-todistusmallit ovat siipikarjanlihalle, jalostussiipikarjalle, kalastustuotteille, maitotuotteille, raakamaidolle ja raakamaitotuotteille, ternimaidolle ja ternimaitotuotteille, haudontamunille, simpukoille ja eläville vuohille. TRACES-järjestelmässä on todistuksia lisäksi muun muassa munatuotteille, sianlihalle, hunajalle, eläinperäiselle rehulle, rehun lisäaineille, eläville naudoille ja sioille sekä naudan sukusoluille. 

Jos vientitodistuksesta vientituotteellesi ei ole sovittu, voit viejänä ehdottaa kohdemaan viranomaisille eläinperäisten elintarvikkeiden vientitodistukseksi esimerkiksi Ruokaviraston yleisiä eläinterveystodistuksia. Varmista ennen vientiä esimerkiksi moldovalaisen kauppakumppanin kautta todistuksen hyväksyttävyys.

Moldovan kanssa on sovittu yhdistelmätuotteiden viennissä käytettävästä sähköisesti täytettävästä todistusmallista. Lisätietoa todistuksesta: eurooppa@ruokavirasto.fi.

Käytä vuoden 2023 alusta lähtien  Moldovaan viennissä aina TRACES-todistusmallia, mikäli vientituotteelle löytyy järjestelmästä sopiva malli. 

Sivu on viimeksi päivitetty 25.10.2022