Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Viraston johto

Strategisesta ja taktisesta johtamisesta vastaa Ruokaviraston johtoryhmä:

  • Leena Räsänen, pääjohtaja, puheenjohtaja
  • Matti Puolimatka, ylijohtaja, maaseutulinja
  • Marjatta Rahkio, ylijohtaja, elintarvikeketjulinja
  • Janne Nieminen, ylijohtaja, laboratorio- ja tutkimuslinja
  • Raimo Pyysalo, hallintojohtaja, sisäisten palvelujen toimintakokonaisuus
  • Markus Raitio, tietohallintojohtaja, digitaalisten palvelujen toimintakokonaisuus
  • Jari Eloranta, viestintäjohtaja
  • Jaakko Rinne, asiakkuusjohtaja
  • Margit Ranta, controller
  • Liisa Maunuksela, tutkimusjohtaja
  • Tapani Lyytikäinen, henkilöstön edustaja
  • Juha Kieksi, johtoryhmän sihteeri

Operatiivisesta johtamisesta vastaavat linjojen ja toimintakokonaisuuksien johtoryhmät, osastojen ja yksiköiden johtoryhmät ja digitaalisen tuotehallinnan ryhmä. Kaikille linjoille ja toimintakokonaisuuksille yhteisiä asioita käsitellään viraston yhteisjohtoryhmässä. 

Ruokaviraston sisäisen tarkastuksen tehtävänä on selvittää Ruokaviraston johdolle sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan asianmukaisuutta ja riittävyyttä sekä suorittaa tarkastustehtäviä.

Sisäisen valvonnan arviointi, sisäiset tarkastukset ja elintarvikeketjun viranomaisvalvonnan auditointijärjestelmä.

Sivu on viimeksi päivitetty 20.5.2025