Kertakäyttösuojakäsineet

Kertakäyttöisten suojakäsineiden käyttö on yleistä elintarviketyössä. Vaikka suojakäsineillä suojataan myös käsiä, niiden ensisijainen tarkoitus on suojata elintarvikkeita käsien kautta leviävältä lialta ja mikrobeilta. Toisinaan tämä seikka näyttää kuitenkin unohtuneen. Olet saattanut havaita tilanteita, joissa henkilö käsittelee ensin rahaa ja sen jälkeen samoilla hansikkailla pakkaa leipää tai muuta elintarviketta.

Suojakäsineitä tulee käyttää, jos henkilöllä on rakennekynnet, koruja tai haavoja käsissään. Muussa tapauksessa suojakäsineiden käyttö ei ole pakollista. Jos suojakäsineitä käytetään, niitä on käytettävä hygieenisesti ja ne on vaihdettava riittävän usein. Käsineet on vaihdettava aina, jos käsineillä on koskettu likaisia pintoja, työvälineitä, rahaa tai muita mahdollisia kontaminaation lähteitä. Puutteellista käsihygieniaa ei voi paikata suojakäsineiden käytöllä vaan suojakäsineiden käytöstä huolimatta kädet on pestävä säännöllisesti.

Miten sitten tulisi toimia oikein tilanteissa, joissa sama henkilö esimerkiksi rahastaa ja myy asiakkaille pakkaamattomia tuotteita? Jos käsien peseminen ja tarvittaessa hansikkaiden vaihtaminen ei ole mahdollista eri toimintojen välillä, pakkaamattomiin tuotteisiin ei tule koskea käsin vaan esimerkiksi erillisillä ottimilla.

Jos käytät suojakäsineitä, niiden tulee olla elintarvikekelpoiset. Elintarvikekelpoisuudesta kertoo esimerkiksi malja-haarukka -merkintä tai maininta elintarvikekäytöstä.

Malja-haarukka -merkintä

Huomioi lisäksi, että suojakäsineitä on erilaisia ja kaikki elintarvikekelpoiset käsineet eivät automaattisesti sovellu rasvaisten elintarvikkeiden kanssa työskentelyyn. Esimerkiksi tavanomaisia vinyylihansikkaita ei yleensä voi käyttää rasvaisten elintarvikkeiden kanssa.

Suojakäsineiden käyttötarkoitus ja käyttöolosuhteet selviävät tuotteen pakkausmerkinnöistä tai käyttöohjeesta.  Jos tietoa ei löydy, varmista asia suojakäsineiden toimittajalta.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 29.10.2018