Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Suurkeittiön toiminnan mahdollisuudet

Suurkeittiötoiminta

Suurkeittiötoiminta voi olla joko rekisteröityä tai hyväksyttyä elintarviketoimintaa.

Suurkeittiöstä voidaan käyttää myös seuraavia nimityksiä

  • keskuskeittiö
  • laitoskeittiö
  • ravintokeskus
  • tuotantokeittiö
  • aluekeittiö

Tarjoilu/jakelukeittiö on keittiö, jossa ei ole varsinaista ruoanvalmistusta.

Tarjoilu- ja jakelukeittiöiden toiminta on lähtökohtaisesti rekisteröityä elintarviketoimintaa.

Tarjoilu- ja jakelukeittiöihin ruoka voi tulla suurkeittiöstä 

  • kypsennettynä ja kuumana
  • kypsennettynä ja jäähdytettynä tai pakastettuna -> tarjoilu- ja jakelukeittiö kuumentaa ruoan uudelleen
  • valmiiksi koostettuna, kylmänä ja kypsentämättömänä, jolloin ruoka ei saa sisältää raakaa lihaa, kalaa tai raakamaitoa -> tarjoilu- ja jakelukeittiö kypsentää ruoan ennen tarjoilua

Huom! Vähäinen aamu- tai välipalan valmistus, kuten leipien koostaminen, puuron ja perunoiden keittäminen, kiisselin valmistaminen ym. voi usein olla osa jakelu/tarjoilukeittiön toimintaa.

Suurkeittiötoiminta on joko rekisteröityä tai hyväksyttyä elintarviketoimintaa

1. Suurkeittiötoiminnan perusmalli (vaihtoehto 1)

Silloin, kun suurkeittiö toimii Maa- ja metsätalousministeriön elintarvikehygieniasta antaman asetuksen 318/2021 27 §:n mukaisesti eli suurkeittiö vastaa koko ruoan jakelu- ja tarjoiluketjusta kuluttajalle asti, kyse on perusmallista.

  • Tällöin raakojen eläinperäisten raaka-aineiden käyttömäärälle ei ole asetettu määrärajoja.
  • Ei vaadita elintarvikehuoneiston hyväksyntää, elintarviketoiminnan rekisteröinti riittää.

Suurkeittiötoiminnan muut vaihtoehdot

Mikäli suurkeittiö ei halua ottaa vastuulleen koko ruoan jakelu- ja tarjoiluketjua kuluttajalle asti, on toiminnalle kolme muuta eri vaihtoehtoa.

2. Elintarviketoiminnan rekisteröinti (vaihtoehto 2)

Suurkeittiö voi käyttää ruoanvalmistuksessa raakoja eläinperäisiä raaka-aineita, mutta markkina-alue ja toimitusmäärä on rajoitettu MMMa 318/2021 27 §:n mukaisesti.

    • Suurkeittiö voi tällöin toimittaa muihin keittiöihin (esimerkiksi tarjoilu- ja jakelukeittiöihin) raaoista eläinperäisistä raaka-aineista valmistettuja tuotteita maakunnan suuruisella alueella: 1000 kg vuodessa ja sen ylittävältä osalta 30 %.

3. Elintarviketoiminnan rekisteröinti (vaihtoehto 3)

Suurkeittiö käyttää kypsiä eläinperäisiä raaka-aineita, ei rajoituksia toimitusmäärille eikä markkina-alueille.

4. Elintarvikehuoneiston hyväksyntä (vaihtoehto 4)

Suurkeittiö on hyväksytty elintarvikehuoneisto, jolloin sillä ei ole rajoituksia eläinperäisille raaka-aineille eikä toimitusmäärille tai toimitusalueille.

Sivu on viimeksi päivitetty 19.11.2024