Suurkeittiötoiminta vaatii joko elintarvikehuoneistoilmoituksen tai laitoshyväksynnän.
Perusmalli:
Ei vaadita laitoshyväksyntää, elintarvikehuoneistoilmoitus riittää
- suurkeittiö toimii valtioneuvoston eräistä elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäisistä toiminnoista antaman asetuksen 1258/2011 5 §:n 3 mom. mukaisesti eli suurkeittiö vastaa koko ruoan jakelu- ja tarjoiluketjusta kuluttajalle asti
Muut vaihtoehdot:
Mikäli suurkeittiö ei halua ottaa vastuulleen koko ruoan jakelu- ja tarjoiluketjua, niin vaihtoehdot toiminnalle ovat seuraavat:
- Ei vaadita laitoshyväksyntää, elintarvikehuoneistoilmoitus riittää
- suurkeittiö toimii vähäriskisen asetuksen 5 §:n 1 momentin mukaisesti eli voi käyttää raakoja eläinperäisiä raaka-aineita, mutta markkina-alue ja toimitusmäärä on rajoitettu (maakunnan suuruinen alue, 1000 kg + 30%)
- Ei vaadita laitoshyväksyntää, elintarvikehuoneistoilmoitus riittää
- suurkeittiö käyttää kypsiä eläinperäisiä raaka-aineita
- ei rajoituksia toimitusmäärille eikä markkina-alueille
- Laitoshyväksyntä
- ei rajoituksia eläinperäisille raaka-aineille eikä toimitusmäärille tai toimitusalueille
Määritelmiä:
Suurkeittiöstä voidaan käyttää myös seuraavia nimityksiä
- Keskuskeittiö
- Laitoskeittiö
- Ravintokeskus
- Tuotantokeittiö
- Aluekeittiö
Tarjoilu/jakelukeittiö = keittiö, jossa ei ole varsinaista ruoanvalmistusta
- ruoka tulee suurkeittiöstä kypsennettynä ja kuumana
- ruoka tulee suurkeittiöstä kypsennettynä ja jäähdytettynä/pakastettuna -> tarjoilu/jakelukeittiö kuumentaa ruoan uudelleen ennen tarjoilua
- ruoka tulee suurkeittiöstä valmiiksi koostettuna, kylmänä ja kypsentämättömänä (ei raakaa lihaa, kalaa tai raakamaitoa) -> tarjoilu/jakelukeittiö kypsentää ruoan ennen tarjoilua
Huom! Vähäinen aamu- tai välipalan valmistus, kuten leipien koostaminen, puuron ja perunoiden keittäminen, kiisselin valmistaminen ym. voi usein olla osa jakelu/tarjoilukeittiön toimintaa.