Elintarvikkeiden alkutuotanto

Mitä on elintarvikkeiden alkutuotanto?

Elintarvikkeiden alkutuotannolla tarkoitetaan elintarviketuotannon ensimmäistä vaihetta. 

Alkutuotantoa ovat esimerkiksi

  • maidontuotanto,
  • munantuotanto,
  • lihakarjan kasvatus,
  • kalastus ja kalanviljely,
  • kasvisten ja hedelmien sekä viljan ja sienten viljely,
  • hunajantuotanto,
  • luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily sekä
  • metsästys.

Alkutuotannon toimintoja ovat

  • alkutuotannon tuotteiden tuotanto ja kasvatus,
  • viljely sekä sadonkorjuu,
  • lypsäminen,
  • eläintuotannon vaiheet ennen teurastusta,
  • elävien eläinten kuljetus,
  • alkutuotannon tuotteiden (pois lukien maidon) kuljetus seuraavaan elintarvikeketjun käsittelypaikkaan, esimerkiksi elintarvikkeiden jalostukseen tai vähittäiskauppaan 
  • elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen alkutuotannon tuotteiden luovutus suoraan kuluttajalle.

Alkutuotantoa sen sijaan ei ole:

  • alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus,
  • maidon kuljetus pois alkutuotantopaikalta tai
  • eläinten teurastaminen.

Alkutuotantoon kuuluvaa toimintaa eivät ole esimerkiksi juuston tai hillojen valmistus, yrttien kuivaaminen, kasvisten kuoriminen, kalojen perkaaminen maissa tai kalojen fileointi, vaan ne ovat elintarvikehuoneistoon kuuluvaa toimintaa.

Sivu on viimeksi päivitetty 27.5.2022