Ilmoita metsäsi luomukeruualueeksi

Käytännössä suomalaiset metsän käsittelytavat täyttävät hyvin luomulainsäädännön edellytykset. Iso osa Suomen metsistä soveltuu luomukeruualueeksi, jolta kerätyt luonnontuotteet olisi mahdollista myydä ja tuotteistaa luomuna. Keskeinen vaatimus on, ettei poiminta-alueilla ole käytetty kemiallisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita kolmena edellisenä vuonna.

Metsänomistajan kannalta ei välttämättä ole eroa, kerätäänkö hänen metsistään jokamiehenoikeuden turvin marjoja luomuna vai tavanomaisina, mutta marjoja jalostaville ja hyödyntäville yrityksille luomusertifikaatilla on valtava merkitys. Suomalaisilla luomuluonnontuotteilla on kasvava kysyntä vientimarkkinoilla, ja moni elintarvikealan yritys tarvitsee luomuraaka-ainetta tuotannossaan.

Yksinkertainen ja metsänomistajalle vaivaton tapa liittää metsänsä luomukeruualueeseen on tehdä se Metsään.fi-palvelun kautta. Metsään.fi-palvelun käyttö on metsänomistajalle maksutonta.

Toimi näin :

  • Kirjaudu metsään.fi – palveluun osoitteessa www.metsään.fi
  • Paina painiketta sopimus luomuvalvonnasta
  • Valitse hallinnassasi oleva metsävarakiinteistö, jonka haluat ilmoittaa luomukeruualueeksi
  • Ilmoita metsäsi täyttämällä sopimustiedot
  • Voit valita selvittäjän, jonka kanssa teet sopimuksen
  • Ilmoita palvelussa etukäteen suunnitelluista metsänhoitotoimenpiteistä, kuten lannoituksesta tai torjunta-ainekäsittelystä
  • Tieto uudistushakkuista otetaan metsänkäyttöilmoituksesta.

Luomusitoumus näkyy Metsään.fi-palvelussa metsänomistajan lisäksi ainoastaan toimijoille, joilla on käyttöoikeus metsänomistajan tietoihin joko tämän antamaan suostumukseen, asiakkuuteen tai jäsenyyteen perustuen.

Palvelussa tehdyn ilmoituksen jälkeen metsänomistajan valtuuttama selvittäjä tarkistaa alueen luomukelpoisuuden ja liittää metsän luomuvalvontajärjestelmään. Luomukeruualueen kartat muodostaa selvittäjä.

Jos luomukeruualueeksi ilmoitetun metsän jollakin kuviolla tehdään luonnonmukaisessa tuotannossa kielletty metsänhoitotoimenpide, metsänomistaja ilmoittaa tästä etukäteen Metsään.fi-palveluun, jolloin kyseinen kuvio on poissa luomupinta-alasta kolmen vuoden määräajan. Muiden kuvioiden luomuisuuteen ilmoituksella ei ole vaikutusta.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.12.2019