Elintarvikeyrityksen perustaminen

Tervetuloa tutustumaan elintarvikealan yrityksen perustamiseen. Löydät apuja ja neuvoja elintarvikealan yrityksen perustamiseen näiltä sivuilta.

Kun haluat perustaa elintarvikealan yrityksen, ole yhteydessä oman kunnan elintarvikevalvontaan. Kunnan terveystarkastajat neuvovat ja vastaavat kysymyksiin. Kunnallinen elintarvikevalvonta tarkastaa elintarvikehuoneistoja, pakkausmerkintöjä ja elintarvikehygieniaa. 

Tee ilmoitus tai hae hyväksyntä

Pääsääntöisesti kaikesta elintarvikealan toiminnasta on tehtävä ilmoitus tai sille on haettava hyväksyntä valvovalta viranomaiselta.

  • Kunnan elintarvikevalvontaviranomainen valvoo lähes kaikkia elintarvikehuoneistoja eli esimerkiksi ravintoloita, elintarvikkeita valmistavia laitoksia ja elintarvikkeita myyviä verkkokauppoja. 
  • Teurastamot ja niiden yhteydessä olevat laitokset ovat Ruokaviraston valvomia.
  • Poroteurastamot ovat Lapin aluehallintoviraston valvonnassa.
  • Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira valvoo alkoholin valmistus- ja varastopaikkoja. Aluehallintovirastot valvovat alkoholijuomamyymälöitä.

Pohditko elintarvikealan yrityksen perustamista? Katso Perusta elintarvikeyritys -videolta vinkit yrityksen alkutaipaleelle.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 27.3.2020