Traces kasvien ja puutavaran tuonnissa

Traces kasvien ja puutavaran tuonnissa

Kaikki kasvinterveystodistusta vaativat tuontierät on kirjattava TracesNT-järjestelmään (Kasvinterveystodistusta vaativat kasviperäiset tuotteet). Maahantuoja tai maahantuojaa edustava huolitsija täyttää Traces-järjestelmässä kasvinterveydellisen tuonti-ilmoituksen eli CHED-PP:n (Common Health Entry Document for Plants, Plant Products and Plant propagating material).

Huomaattehan, että ennen maahantuonnin aloittamista yrityksen tulee huolehtia siitä, että yritys kuuluu kasvinsuojelurekisteriin ja EORI-rekisteriin. Ohjeet EORI-rekisteröitymiseen löytyvät Tullin sivuilta. EORI-rekisteröityminen on tulliselvitysilmoitusten edellytys.

Miten pääsen kasvinterveyden TracesNT-käyttäjäksi?

Henkilökohtaisia TracesNT-tunnuksia haetaan aina tiettyyn maahantuontia tai huolintaa tekevään yritykseen. Ensimmäinen yritykseen TracesNT-tunnuksia hakeva henkilö on automaattisesti kyseisen yrityksen TracesNT-pääkäyttäjä. Yritysten tulee tästä eteenpäin itse huolehtia TracesNT-käyttäjätunnusten hallinnasta.

Jos yritykselläsi on jo pääkäyttäjä, hae käyttäjätunnukset.

Mikäli yrityksenne ei löydy järjestelmästä, voit luoda yrityksesi järjestelmään itse.

Ruokavirasto hyväksyy aina yrityksen pääkäyttäjän TracesNT-järjestelmässä ja vasta tämän jälkeen CHED-PP:n täyttö on mahdollista. Yrityksen pääkäyttäjä hyväksyy muut yrityksen käyttäjätunnukset.

Ohjeet

Kasvien ja puutavaran tuontiprosessit

Ruokavirasto on yhdessä maahantuojien kanssa kuvannut TracesNT:n käyttöön liittyvät erilaiset tuontiprosessit maahantuojien tueksi:

Neuvonta ja ohjeistus  

TracesNT:hen liittyvissä kysymyksissä pyydämme ensisijaisesti katsomaan ensin Usein kysyttyä Tracesista ja vasta sen jälkeen olemaan yhteydessä Ruokaviraston kasvintarkastajiin (Kasvintarkastajien yhteystiedot).

Kasvien, kasvituotteiden ja puutavaran TracesNT-ohjeistukseen ja muuhun käyttöön liittyvää palautetta voi myös lähettää osoitteeseen: kasvinterveys.traces@ruokavirasto.fi 

 Lisätietoa TracesNT-järjestelmästä löydät komission verkkosivuilta:

Sivu on viimeksi päivitetty 20.5.2020