Traces kasvien ja puutavaran tuonnissa

Huomio!

Traces-järjestelmän käyttöönotto on kasvinterveydessä pilottivaiheessa, jonka vuoksi näiden sivujen sisältö päivittyy tiedon tarkentuessa.

Mikä on Traces?

Traces on lyhenne sanoista Trade Control and Expert System. Traces on kehitetty varmentamaan muun muassa elävien eläinten ja kasvien sekä eläin-, luomu-, ja kasvituotteiden jäljitettävyys ja valvonta niin EU-maiden välisessä sisämarkkinakaupassa kuin tuonnissa EU:n ulkopuolisista maista. Järjestelmää ylläpitää Euroopan komissio.

Lisätietoa Traces-järjestelmästä löydät alla olevista linkeistä:

Traces otetaan Suomessa kasvien ja kasvituotteiden tuonnissa käyttöön vaiheittain

Kasvien ja kasvituotteiden tuonnissa Traces-järjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain. Tällä hetkellä pääosa istutettaviksi tarkoitettujen kasvien tuontieristä kirjataan Traces-järjestelmään, samoin osa muualta kuin Venäjältä tuotavasta puutavarasta. Toukokuussa 2019 pilotoidaan Venäjältä tuotavan alennetun tarkastuksen piiriin kuuluvan havupuutavaran kirjaamista Traces-järjestelmään.

Uuden kasvinterveysasetuksen (EU/2016/2031) myötä järjestelmän käyttö on velvoittavaa 15.12.2019 alkaen. Maahantuojien kannattaa ottaa huomioon, että edellä mainitun päivämäärän jälkeen jokainen kasvinterveystodistusta vaativa tuontierä on kirjattava Traces-järjestelmään.

Katso tästä luettelo toimijoista, joiden pitää rekisteröityä kasvinsuojelurekisteriin.

Traces-järjestelmän käyttöönoton vaikutukset tuontiprosessiin

Suurin muutos kasvien ja kasvituotteiden tuontiprosessissa on se, että maahantuoja täyttää Traces-järjestelmässä kasvinterveydellisen tuonti-ilmoituksen eli CHED-PP:n. CHED-PP:n täyttöön voi käydä tutustumassa komission verkkosivuillla.

Uuden järjestelmän käyttöönottoon liittyy aina ennakoimattomia tilanteita. Pyrimme Ruokaviraston kasvinterveysyksikössä ottamaan eri maahantuojien erityispiirteet huomioon käyttöönottoa suunnitellessamme. Pyydämme kuitenkin huomauttamaan, että alkuvaiheessa järjestelmän käyttö voi lisätä maahantuontiprosessiin kuluvaa aikaa ja siten syntyviä kustannuksia. Otattehan tämän toiminnassanne huomioon. Olemme suurimpiin maahantuojiin ja huolitsijoihin yhteydessä vuoden 2019 aikana, ja pyrimme kehittämään tuontiprosessit sujuviksi yhdessä yritysten kanssa.

Miten pääsen kasvinterveyden Traces-käyttäjäksi?

Ruokaviraston kasvinterveysyksikkö luo yrityksesi tiedot Traces-järjestelmään. Ilmoita yritystietosi osoitteeseen kasvinterveys.traces@ruokavirasto.fi

Tarvittavat tiedot:

  • Yrityksen nimi kuten se on ilmoitettu YTJ:iin
  • Yrityksen Y-tunnus
  • Yrityksen osoite
  • Yrityksen puhelinnumero
  • Tieto siitä toimiiko yritys vai yrityksen käyttämä huolintaliike Tracesin pääkäyttäjänä
  • Myös huolintaliikkeen edustaja voi toimita maahantuojan Traces-pääkäyttäjänä. Mikäli huolitsija toimii pääkäyttäjänä. Tätä varten tarvitaan maahantuojan valtuutus, jolle löytyy valmis valtuutuspohja tästä:
    Valtuutuspohja (docx)
    Valtuutuspohja (pdf)

Ilmoittamisen jälkeen yritys saa Ruokavirastolta ohjeet, joilla se voi hakea Traces-järjestelmään tunnuksia.

Toistaiseksi vain pilotissa mukana oleville yrityksille myönnetään tunnus. Myöhemmin tälle sivulle lisätään ohje tunnusten hakemiseksi. Huomaattehan, että ennen maahantuonnin aloittamista yrityksen tulee huolehtia siitä, että yritys kuuluu kasvinsuojelurekisteriin  ja Tullin EORI-rekisteriin. Ohjeet EORI-rekisteröitymiseen löytyvät Tullin sivuilta. EORI-rekisteröityminen on tulliselvitysilmoitusten edellytys.

Kysyttävää?