Traces kasvien, puutavaran ja käytettyjen koneiden tuonnissa

Kaikki kasvinterveystodistusta tai muuta hyväksyttyä todistusta vaativat tuontierät on kirjattava TracesNT -järjestelmään (Kasvinterveystodistusta vaativat kasviperäiset tuotteet). Maahantuoja tai maahantuojaa edustava huolitsija täyttää Traces-järjestelmässä kasvinterveydellisen tuonti-ilmoituksen eli CHED-PP:n (Common Health Entry Document for Plants, Plant Products and Plant propagating material).

Huomaattehan, että ennen maahantuonnin aloittamista yrityksen tulee huolehtia siitä, että yritys kuuluu kasvinsuojelurekisteriin ja EORI-rekisteriin. Ohjeet EORI-rekisteröitymiseen löytyvät Tullin sivuilta. EORI-rekisteröityminen on tulliselvitysilmoitusten edellytys.

Miten pääsen kasvinterveyden TracesNT-käyttäjäksi?

Henkilökohtaisia Traces NT-tunnuksia haetaan aina tiettyyn maahantuontia tai huolintaa tekevään yritykseen. Ensimmäinen TracesNT-tunnuksia hakeva henkilö on yleensä kyseisen yrityksen TracesNT-pääkäyttäjä. Yrityksen pääkäyttäjät huolehtivat jatkossa  yrityksen TracesNT-käyttäjätunnusten hallinnasta.
Huomaa, että mikäli käyttäjätunnuksia hakiesaanne yritys ei löydy järjestelmästä, sen voi luoda samalla tämän ohjeen mukaan.

Ohjeet (TracesNT)

 Lisätietoa TracesNT-järjestelmästä löydät Euroopan komission verkkosivuilta:

Kasvien ja puutavaran tuontiprosessit

Ruokavirasto on yhdessä maahantuojien kanssa kuvannut TracesNT:n käyttöön liittyvät erilaiset tuontiprosessit maahantuojien tueksi:

Neuvonta ja ohjeistus  

TracesNT:hen liittyvissä kysymyksissä pyydämme ensisijaisesti tutustumaan:
Usein kysyttyä kasvinterveyden Tracesista 

Rekisteröitymiseen liittyvät kysymykset voi osoittaa kasvinterveys.rekisteri@ruokavirasto.fi.

Tracesin käyttöön liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Ruokaviraston kasvintarkastajiin (Kasvintarkastajien yhteystiedot).

 

Sivu on viimeksi päivitetty 29.10.2020