Traces kasvien ja puutavaran tuonnissa

Mikä on Traces?

Traces on lyhenne sanoista Trade Control and Expert System. Traces on kehitetty varmentamaan muun muassa elävien eläinten ja kasvien sekä eläin-, luomu-, ja kasvituotteiden jäljitettävyys ja valvonta niin EU-maiden välisessä sisämarkkinakaupassa kuin tuonnissa EU:n ulkopuolisista maista. Järjestelmää ylläpitää Euroopan komissio.

Lisätietoa Traces-järjestelmästä löydät alla olevista linkeistä:

Traces otetaan Suomessa kasvien ja kasvituotteiden tuonnissa käyttöön vaiheittain

Kasvien, kasvituotteiden ja puutavaran tuonnissa Traces-järjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain. Tällä hetkellä pääosa istutettaviksi tarkoitettujen kasvien tuontieristä kirjataan Traces-järjestelmään, samoin osa Venäjältä ja muualta kuin Venäjältä tuotavista puutavaroiden tuontieristä. Tavoitteena on, että pääosa tuontieristä siirtyy Tracesiin syksyn 2019 aikana.
Uuden kasvinterveysasetuksen (EU/2016/2031) myötä järjestelmän käyttö on velvoittavaa 14.12.2019 alkaen. Maahantuojien kannattaa ottaa huomioon, että edellä mainitun päivämäärän jälkeen jokainen kasvinterveystodistusta vaativa tuontierä on kirjattava Traces-järjestelmään (Kasvinterveystodistusvaatimukset pdf).

Traces-järjestelmän käyttöönoton vaikutukset tuontiprosessiin

Suurin muutos kasvien, kasvituotteiden ja puutavaran tuontiprosessissa on se, että maahantuoja tai maahantuojaa edustava huolitsija täyttää Traces-järjestelmässä kasvinterveydellisen tuonti-ilmoituksen eli CHED-PP:n (Common Health Entry Document for Plants, Plant Products and Plant propagating material).

Ruokavirasto on yhdessä maahantuojien kanssa kuvannut eri Tracesin käyttöön liittyvät tuontiprosessit maahantuojien tueksi:

Miten pääsen kasvinterveyden Traces-käyttäjäksi?

Ruokaviraston sivuilta löytyy ohje henkilökohtaisten Traces-tunnusten hakemiseksi. Henkilökohtaisia tunnuksia haetaan aina tiettyyn maahantuontia tai huolintaa tekevään yritykseen. Ensimmäinen yritykseen Traces-tunnuksia hakeva henkilö on automaattisesti kyseisen yrityksen Traces-pääkäyttäjä. Yritysten tulee tästä eteenpäin itse huolehtia itse Traces-käyttäjätunnusten hallinnasta.

Ruokaviraston kasvinterveysyksikkö on luonut maahantuontia ja huolintaa tekevät yritykset Tracesiin valmiiksi. Mikäli yrityksenne ei kuitenkaan löydy järjestelmästä, ilmoita yritystietosi (yrityksen nimi, y-tunnus, yhteystiedot) osoitteeseen kasvinterveys.traces@ruokavirasto.fi. Ilmoittamisen jälkeen Ruokaviraston vahvistaa, kun henkilökohtaisia tunnuksia voi hakea.

Huomaattehan, että ennen maahantuonnin aloittamista yrityksen tulee huolehtia siitä, että yritys kuuluu kasvinsuojelurekisteriin  ja EORI-rekisteriin. Ohjeet EORI-rekisteröitymiseen löytyvät Tullin sivuilta. EORI-rekisteröityminen on tulliselvitysilmoitusten edellytys.

Ohjeet

Tracesiin liittyvää koulutusta järjestettiin huolitsijoille ja maahantuojille Lappeenrannassa 10.10. ja Helsingissä 1.11.2019.

 

Katso koulutusmateriaali (pdf), josta löytyy ohjeita CHED-PP täyttöön

Ohje toimijan luomiseksi Traces-järjestelmään (pdf)

Neuvonta ja ohjeistus  

Pyydämme ystävällisesti osoittamaan Traces-järjestelmään liittyvät kysymykset ja palautteen osoitteeseen: kasvinterveys.traces@ruokavirasto.fi