Traces kasvien, puutavaran, puisen pakkausmateriaalin ja käytettyjen koneiden tuonnissa

Kaikki kasvinterveystodistusta tai muuta hyväksyttyä todistusta vaativat tuontierät tai tiettyjen tullinimikkeiden tuotteet, joiden pakkausmateriaalina on käytetty puuta, on kirjattava Traces -järjestelmään (Kasvinterveystodistusta vaativat kasviperäiset tuotteet). Maahantuoja tai maahantuojaa edustava huolitsija täyttää Traces-järjestelmässä kasvinterveydellisen tuloilmoituksen eli CHED-PP:n (Common Health Entry Document for Plants, Plant Products and Plant propagating material).

Huomaattehan, että ennen maahantuonnin aloittamista yrityksen tulee huolehtia siitä, että yritys kuuluu kasvinterveysrekisteriin ja EORI-rekisteriin. Ohjeet EORI-rekisteröitymiseen löytyvät Tullin sivuilta. EORI-rekisteröityminen on tulliselvitysilmoitusten edellytys.

Miten pääsen kasvinterveyden Traces-käyttäjäksi?

Henkilökohtaisia Traces-tunnuksia haetaan aina tiettyyn maahantuontia tai huolintaa tekevään yritykseen. Ensimmäinen Traces-tunnuksia hakeva henkilö on yleensä kyseisen yrityksen Traces-pääkäyttäjä. Yrityksen pääkäyttäjät huolehtivat jatkossa  yrityksen Traces-käyttäjätunnusten hallinnasta.
Huomaa, että mikäli käyttäjätunnuksia hakiesaanne yritys ei löydy järjestelmästä, sen voi luoda samalla ohjeen Traces-käyttäjätunnusen haku ja uuden yrityksen luominen - CHED-PP mukaan.

Traces-järjestelmän käyttöohjeet

 Lisätietoa Traces-järjestelmästä löydät Euroopan komission verkkosivuilta:

Kasvien ja puutavaran tuontiprosessit

Ruokavirasto on yhdessä maahantuojien kanssa kuvannut Traces-järjestelmän käyttöön liittyvät erilaiset tuontiprosessit maahantuojien tueksi.

Neuvonta ja ohjeistus  

TracesNT:hen liittyvissä kysymyksissä pyydämme ensisijaisesti tutustumaan:
Usein kysyttyä kasvinterveyden Tracesista 

Rekisteröitymiseen liittyvät kysymykset voi osoittaa kasvinterveys.rekisteri@ruokavirasto.fi.

Tracesin käyttöön liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Ruokaviraston kasvintarkastajiin (Kasvintarkastajien yhteystiedot).

 

Sivu on viimeksi päivitetty 11.8.2021