Hyönteisruoka ja sen turvallisuus
Hyönteisiä on hyväksytty elintarvikekäyttöön - mihin elintarvikkeisiin hyönteisiä lisätään ja voinko syödä niitä vahingossa tietämättäni?
Hyönteiset ovat vaihtoehtoinen proteiininlähde elintarvikkeissa, jonka kuluttaja voi halutessaan valita ruokavalioonsa. Hyönteisiä ei kuitenkaan voi nauttia tietämättään, sillä ne on mainittava elintarvikkeen ainesosaluettelossa, kuten muutkin elintarvikkeen ainesosat. Lisäksi niiden käytölle on asetettu tarkat ehdot, kuten sallitut elintarvikeryhmät, joihin niitä saa lisätä.
Tällä hetkellä neljä eri hyönteislajia on todettu turvallisiksi ja hyväksytty elintarvikekäyttöön. Nämä ovat
-
kotisirkka (Acheta domesticus),
-
idänkulkusirkka (Locusta migratoria),
-
jauhopukin toukka eli jauhomato (Tenebrio molitor) sekä
-
kanatunkkarin (Alphitobius diaperionus) toukka.
Näiden hyönteisten käytölle elintarvikkeissa on kuitenkin asetettu käytön ehdot, eli enimmäismäärät sekä puhtaus- ja merkintävaatimukset. Hyönteiset on mainittava selkeästi omalla nimellään elintarvikkeen ainesosaluettelossa. Niitä ei voi siten ilmoittaa ainesosaluettelossa esimerkiksi E-koodeina, jotka ovat tarkoitettu ainoastaan elintarvikelisäaineille. Lisäksi näitä hyönteisiä sisältävän elintarvikkeen ainesosaluettelon välittömässä läheisyydessä on oltava maininta siitä, että tämä ainesosa voi aiheuttaa allergisia reaktioita kuluttajille, joiden tiedetään olevan allergisia äyriäisille ja niistä saataville tuotteille sekä pölypunkeille.
Lue lisää hyönteisistä elintarvikkeena Ruokaviraston sivuilta.
Onko hyönteisruoan tuotannolle olemassa sääntöjä?
– Ruokavirasto on laatinut ohjeet hyönteistuotannolle ja hyönteisten käyttämiselle elintarvikkeena. Ohjeissa on kerrottu, miten hyönteisiä pitää kasvattaa ja valmistaa, jotta niitä voi myydä tai tarjota elintarvikkeena. Yleinen elintarvikkeita koskeva lainsäädäntö koskee myös hyönteiselintarvikkeita.
Onko hyönteisruoan tarjoamiselle rajoituksia esimerkiksi lapsiperheissä?
– Ruokavirasto ei ole antanut ohjeistusta tai suositusta hyönteisruoan sopivuudesta eri väestöryhmille eli esimerkiksi lapsille. Tällä hetkellä käytettävissä olevan tiedon mukaan kasvatettujen ja kypsennettyjen hyönteisten käyttöä ravintona ei tarvitse rajoittaa. Mikäli tarvetta käyttörajoituksille kuitenkin myöhemmin ilmenee, niin Ruokavirasto tulee päivittämään elintarvikkeiden käyttörajoitussuosituksia siltä osin.
Voivatko hyönteiset aiheuttaa allergiaa?
– Allergia hyönteisruoalle on mahdollinen. Ruoka-allergeenit ovat proteiineja. Kuten muillekin ruoan proteiineille, myös hyönteisproteiineille voi herkistyä. Hyönteisten proteiinit ovat samankaltaisia esimerkiksi äyriäisten ja nilviäisten proteiineihin verrattuna. Tämän vuoksi esimerkiksi katkaravulle allerginen henkilö voi saada hyönteisruoasta allergisen reaktion. Hyönteisiä sisältävien elintarvikkeiden pakkauksissa onkin oltava maininta siitä, että tämä ainesosa voi aiheuttaa allergisia reaktioita kuluttajille, joiden tiedetään olevan allergisia äyriäisille ja niistä saataville tuotteille sekä pölypunkeille.
Tarkistetaanko hyönteistenkasvattajien hyönteiset ennen kuin kuluttajien on turvallista ostaa niitä?
– Hyönteisten kasvattaja ja hyönteistuotteiden valmistaja vastaavat siitä, että heidän tuottamansa elintarvikkeet ovat kuluttajille turvallisia. Kasvattajan ja valmistajan on ennen toiminnan aloittamista rekisteröidyttävä oman kuntansa elintarvikevalvontaan ja heitä valvotaan samalla tavalla kuin muitakin elintarvikealan toimijoita.
Alkutuotanto
Mitä ilmoituksia hyönteisten kasvattajan on tehtävä?
– Hyönteisiä elintarvikekäyttöön kasvattavan toimijan eli alkutuottajan on ennen toiminnan aloittamista tehtävä rekisteröinti-ilmoitus alkutuotannosta oman kuntansa elintarvikevalvontaan. Jos tuottajalla jo on jonkin tuotantosuunnan alkutuotantoa, esimerkiksi sikojen kasvatusta tai kasvihuonetuotantoa, tuottajan tulee tehdä alkutuotannon rekisteröinti-ilmoitukseensa lisäys, jossa tuottaja kertoo aloittavansa hyönteisten tuotannon elintarvikkeeksi. Lisäyksen voi tehdä kirjallisella vapaamuotoisella ilmoituksella oman kunnan elintarvikevalvontaan. Alkutuottajan on rekisteröidyttävä lisäksi Ruokavirastoon rehualan alkutuotannon toimijaksi. Lisäksi tulee selvittää muilta viranomaisilta (muun muassa rakennusvalvonta, ympäristönsuojelu) mahdolliset lupa- ja/tai ilmoitusvelvollisuudet.
Voiko hyönteisiä kasvattaa samassa kasvihuoneessa kasvisten kanssa?
– Lähtökohtaisesti ei, koska hyönteisten ja kasvisten kasvattaminen rinnakkain samassa kasvihuoneessa on hankala järjestää niin, ettei elintarviketurvallisuus vaarannu. Esimerkiksi hyönteisten kasvatuksen yhteydessä muodostuva rehu- ja pehkupöly leviää herkästi samassa tilassa kasvatettavien kasvisten päälle. Mahdolliset kasvisten kasvatuksessa käytettävät torjunta-aineet/hyönteisruiskutukset olisivat taas elintarviketurvallisuusriski hyönteispuolella. Myös hyönteisten karkaaminen kasvatuslaatikoista voisi aiheuttaa ongelmia. Lisäksi ainakin maapohjaisissa kasvihuoneissa olisi riski sille, että muita hyönteisiä pääsisi kasvatettavien hyönteisten sekaan. Muut hyönteiset voivat myös mahdollisesti tuoda mukanaan jonkinlaisen hyönteistaudin tai ihmiselle tautia aiheuttavia mikrobeja.
Voiko luonnosta kiinniotettuja hyönteisiä tai rehukäyttöön tarkoitettuja hyönteisiä kasvattaa elintarvikkeeksi?
– Voi. Tällöin on oltava kuitenkin ehdoton varmuus siitä, mikä hyönteislaji on kyseessä ja että tätä nimenomaista lajia voi käyttää elintarvikkeeksi. Elintarvikkeena voi kuitenkin myydä vasta seuraavan hyönteissukupolven, joka on alusta asti kasvanut elintarviketuotantoon soveltuvissa tiloissa ja syönyt elintarviketuotantoeläimille soveltuvaa ravintoa.
Miten hyönteiskasvattamossa syntyneet sivutuotteet voi hävittää?
– Sivutuotteet (lanta, itsestään kuolleet hyönteiset, hyönteisten osat, munat, toukannahat ja kotelot) voi tuotantomäärästä riippumatta hävittää kompostoimalla tai peltoon levittämällä, kunhan ne on ensin inaktivoitu esim. pakastamalla. On kuitenkin huomattava, että tämän tulee tapahtua omalla tilalla. Jos kompostia halutaan luovuttaa eteenpäin, on toiminnasta tehtävä Ruokavirastoon ilmoitus ja sille on haettava lupa. Lisätietoja: https://www.ruokavirasto.fi/kasvit/lannoitevalmisteet/
Hyönteiselintarvikkeiden valmistaminen
Mitä ilmoituksia hyönteiselintarvikkeita valmistavan toimijan on tehtävä?
– Hyönteiselintarvikkeita käsittelevien/valmistavien toimijoiden pitää ennen toiminnan aloittamista tehdä rekisteröinti-ilmoitus elintarviketoiminnasta oman kuntansa elintarvikevalvontaan. Mikäli jo toiminnassa olevassa rekisteröidyssä elintarvikehuoneistossa halutaan aloittaa hyönteiselintarvikkeiden käsittely/valmistus, ei uutta rekisteröinti-ilmoitusta tai ilmoitusta toiminnan oleellisesta muuttamisesta tarvitse tehdä. Hyönteiset ovat raaka-aineita kuten esimerkiksi munat tai maito. Riittää, että uuden raaka-aineen käyttö huomioidaan omavalvonnassa.
Pitääkö hyönteiselintarvikkeita käsittelevän/valmistavan elintarvikehuoneiston hakea elintarvikehuoneistolle hyväksyntä?
– Ei tarvitse. Esimerkiksi liha- ja kala-alan elintarvikehuoneistoja koskeva hyväksyntävaatimus ei koske hyönteiselintarvikkeita käsitteleviä/valmistavia elintarvikehuoneistoja. Hyönteiselintarvikkeita käsittelevien/valmistavien toimijoiden pitää kuitenkin ennen toiminnan aloittamista tehdä rekisteröinti-ilmoitus elintarviketoiminnasta oman kuntansa elintarvikevalvontaan. Mikäli jo toiminnassa olevassa rekisteröidyssä elintarvikehuoneistossa halutaan aloittaa hyönteiselintarvikkeiden käsittely/valmistus, ei uutta rekisteröinti-ilmoitusta tai ilmoitusta toiminnan oleellisesta muuttamisesta tarvitse tehdä. Hyönteiset ovat raaka-aineita kuten esimerkiksi munat tai maito. Riittää, että uuden raaka-aineen käyttö huomioidaan omavalvonnassa.
Jos liha-alan laitos (hyväksytty elintarvikehuoneisto) haluaa alkaa käyttää kokonaisista hyönteisistä tehtyä jauhetta makkaran raaka-aineena, onko kyse toiminnan olennaisesta muutoksesta, jolle on haettava hyväksyntää?
– Mikäli liha-alan laitos haluaa alkaa käyttää hyönteisjauhetta makkaran raaka-aineena, sitä ei tarvitse hyväksyttää erillisenä muutoksena. Hyönteiset ovat raaka-aineita kuten esimerkiksi munat tai maito. Riittää, että uuden raaka-aineen käyttö huomioidaan omavalvonnassa.
Missä muodossa hyönteisiä voi käyttää elintarvikkeissa? Voiko elintarvikkeissa käyttää esimerkiksi hyönteisistä erotettua proteiinia?
– Hyönteisiä ja niistä saatavia ainesosia voi käyttää elintarvikkeissa vain niille asetettujen käytön ehtojen mukaisesti. Elintarvikekäyttöön hyväksytyt hyönteistuotteet ja niitä koskevat käytön ehdot on lueteltu hyväksyttyjen uuselintarvikkeiden unionin luettelossa (EU) 2017/2470.
Tuonti ja vienti
Missä EU-maissa hyönteisten tuotanto ja käyttö elintarvikkeena on sallittua?
– Uuselintarvikkeena hyväksytyt hyönteiset ovat sallittuja koko EU:n alueella. EU-tuomioistuimen päätöksen mukaisesti myös siirtymäaikana sallittuja kokonaisia hyönteisiä tulisi saada tuottaa ja käyttää kaikissa EU-maissa, ellei jäsenmaiden kansallinen lainsäädäntö sitä estä.
Saako hyönteiselintarvikkeita tuoda Suomeen muista EU-maista?
– Hyönteiselintarvikkeiden tuonti on mahdollista sellaisista EU-maista, joissa hyönteiset ovat elintarvikevalvonnan piirissä. Ohjeistusta eläinperäisten elintarvikkeiden tuontiin EU:n sisämarkkinoilta löytyy täältä https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/tuonti-ja-vienti/eu-maat-norja-ja-sveitsi/elintarvikkeet/.
Saako hyönteiselintarvikkeita tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta?
- Uuselintarvikeluvan saaneita hyönteiselintarvikkeita saa tuoda vain niistä maista, jotka on EU:n tuontiasetuksissa siihen tarkoitukseen hyväksytty. Sallittuja tuontimaita ovat toistaiseksi Etelä-Korea, Kanada, Sveitsi, Thaimaa, Vietnam ja Yhdistynyt kuningaskunta. Siirtymäaikana sallitaan kuitenkin vireillä olevien uuselintarvikehakemusten mukaisten hyönteisten tuonti em. sallituista maista, eli siihen saakka, kunnes niitä koskevat uuselintarvikehakemukset on käsitelty. Lue lisää hyönteisten tuonnista EU:n ulkopuolelta: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/elaimet-ja-elainperaiset-tuotteet/elintarvikkeet/hyonteiset/
Saako hyönteisiä viedä elintarvikkeena EU:n ulkopuolelle?
– Hyönteisten vienti elintarvikkeena on mahdollista. Viennin kohdemaan asettamat vaatimukset sinne tuotaville elintarvikkeille on aina selvitettävä ennen vientiä. Mikäli pohdit vientiä, ota yhteyttä Ruokavirastoon, osoitteeseen vienti@ruokavirasto.fi.