Ilmoita havaintosi kuolleesta eläimestä

Ruokavirasto tutkii Oulun toimipaikassa luonnoneläinnäytteitä eläintautien varalta kaikkialta Suomesta. Kalanäytteitä tutkitaan myös Kuopiossa ja Helsingissä. Kokonaisen, vasta kuolleen eläimen tai sen elimiä voi kuka tahansa lähettää maksuttomaan tutkimukseen Matkahuollon kautta. Näytteen lähettäjä saa kirjallisen tiedon tutkimustuloksista postissa kotiinsa, kunhan muistaa laittaa pakettiin mukaan lähetteen yhteystietoineen.

Näytteiden lähetysohjeet

Jos näytteiden lähettäminen ei jostain syystä ole mahdollista (eläin on liian iso, sijainti hankala, ruho pitkälle mädäntynyt tai muuta sellaista), voi alla olevan sähköisen lomakkeen avulla lähettää havainnon villieläimen kuolemasta.

Kuolleen villisian löytämisestä maksetaan löytöpalkkio, kun ilmoittaa löydöstä kunnan- tai läänineläinlääkärille (Ruokaviraston sähköinen lomake ei sovellu tähän). Kuolleiden villisikojen osalta näytteenoton järjestämisestä vastaa aina kunnaneläinlääkäri. 

Erityisesti ilmoitukset joukkokuolemista (useita eläimiä kuollut lyhyen ajan sisällä samassa paikassa) tai oudosti käyttäytyneiden eläinten kuolemista ovat eläintautitutkimusten kannalta kiinnostavia. Yksittäisetkin kuolintapaukset voivat olla tärkeitä seurannalle, jos ne voidaan yhdistää muiden havaitsemiin samankaltaisiin tapahtumiin.

Kuolleena löydetyistä villisioista ja hirvieläimistä sekä luonnonvaraisten eläinten joukkokuolemista tulee ilmoittaa viipymättä alueen kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille

Sähköisen lomakkeen lähettäjään saatetaan ottaa yhteyttä, jos kaivataan lisätietoja ilmoitetusta tapauksesta. Ilmoita havaintosi -lomake

Sivu on viimeksi päivitetty 18.11.2020