Käsienpesu selkokielellä

Jotta elintarvikkeita voi käsitellä turvallisesti, täytyy kädet pestä huolellisesti ja riittävän usein. Käsienpesu on tärkeää myös yleisen hygienian eli puhtauden kannalta. Vatsataudin leviämistä voi ehkäistä tehokkaalla käsienpesulla. Huolellisella käsienpesulla voidaan ehkäistä myös influenssan leviämistä ihmisten välillä.

Aloita ruoanvalmistus aina käsienpesulla

Pesemättömissä käsissä on aina mikrobeja eli pieneliöitä. Niitä ovat esimerkiksi bakteerit ja virukset. Kun elintarvikkeisiin koskee paljain käsin, bakteerit ja virukset siirtyvät käsistä elintarvikkeisiin. Elintarvikkeissa olevat bakteerit ja virukset voivat aiheuttaa sairastumisen.

Sairauksia aiheuttavat virukset ja bakteerit voivat olla hyvin kestäviä. Ne voivat aiheuttaa sairastumisen, vaikka ruokaa olisi pitänyt jääkaapissa tai sen olisi lämmittänyt kuumaksi asti.

Paras tapa estää bakteerien ja mikrobien joutuminen ruokiin, on pestä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla. Pese kädet aina ennen kuin alat laittaa ruokaa ja tarvittaessa myös ruoanlaiton aikana. Pese kädet myös aina ennen ruokailua.

Pese kädet aina:

 • ennen kuin alat laittaa ruokaa
 • kun olet käsitellyt raakaa lihaa tai kalaa
 • kun siirryt toiseen työvaiheeseen tai käsittelet eri raaka-ainetta. Jos esimerkiksi olet juuri tehnyt salaatin, pese kädet, ennen kuin käsittelet valmista ruokaa.

Jos käyt kesken ruoanlaiton vessassa, vaihdat vaipan, niistät tai viet roskapussin, muista pestä kädet ennen kuin jatkat ruoan laittamista

Jos sinulla on vatsatauti, voit käyttää käsien pesun jälkeen käsien desinfiointiin eli puhdistamiseen tarkoitettua ainetta. Desinfiointiainetta voit käyttää myös silloin, jos sinun ei ole mahdollista pestä käsiäsi, esimerkiksi piknikillä tai matkalla.

Näin peset kädet oikein

 1. Ota sormukset, korut ja rannekello pois kädestä 
  sekä käsienpesun että ruoanlaiton ajaksi.
 2. Kastele kädet ensin lämpimällä vedellä.
 3. Ota käsiin nestesaippuaa.
 4. Hiero kämmeniäsi yhteen noin 20 sekuntia.
 5. Pese kämmenet huolellisesti myös selkäpuolelta ja sivusta.  Pese myös ranteet, sormien välit sekä kynsien alustat.
 6. Huuhtele kädet puhtaaksi.
 7. Kuivaa kädet huolellisesti puhtaaseen, kertakäyttöiseen pyyhkeeseen.
 8. Kun suljet hanan, älä kosketa sitä paljaalla kädellä,  vaan suojaa kättäsi esimerkiksi käsipyyhkeellä.  Näin hanassa olevat bakteerit eivät tartu puhtaisiin käsiisi.
 9. Lopuksi voit vielä hieroa käsiisi desinfiointiin eli puhdistamiseen tarkoitettua ainetta.

Älä valmista ruokaa sairaana

Jos olet sairaana, sinun ei kannata valmistaa ruokaa toisille. Ruokaan voi joutua bakteereja, ja silloin myös toiset ihmiset voivat sairastua.

Bakteereja voi joutua ruokaan kosketuksen tai pisaratartunnan kautta. Pisaratartunta tarkoittaa, että bakteereja joutuu ruokaan, kun esimerkiksi yskit tai aivastat.

Jos kädessäsi on haava, laita siihen laastari. Haavoissa ja tulehtuneessa käsien ihossa on enemmän bakteereja kuin terveellisessä ihossa.

Jos vatsasi on kipeä tai sinulla on paha flunssa, pyydä muita tekemään ruokaa. Jos se ei ole mahdollista, pese kädet mahdollisimman hyvin, ennen kuin alat laittaa ruokaa. Käsienpesun jälkeen voit käyttää käsien desinfiointiin tarkoitettua ainetta.

 
Sivu on viimeksi päivitetty 16.1.2019