Konsumentens möjligheter att minska intaget av kvicksilver

Konsumenten kan minska exponeringen för kvicksilver genom att äta fisk i enlighet med de allmänna kostrekommendationerna: minst två gånger i veckan varierande olika fiskarter. Rovfisk, särskilt gädda, som fångats i insjöar, men också gädda som fångats i havet, kan innehålla ovanligt stora mängder metylkvicksilver. Ju äldre fisken är, desto mer har den hunnit samla på sig främmande ämnen, såsom kvicksilver. Därför utgör gäddan och rovfiskar som fångats i insjövatten en del av Livsmedelsverkets anvisningar om säkra sätt att använda fisk: Barn, unga och personer i fertil ålder kan äta gädda fångad i insjöar eller havet endast 1-2 gånger i månaden. Gravida kvinnor och ammande mödrar borde inte alls äta gädda, eftersom den samlar på sig kvicksilver. Det rekommenderas att personer som dagligen äter fisk fångad i insjöområden minskar sin konsumtion av också andra rovfiskar som samlar på sig kvicksilver (stora abborrar, gösar och lakar).

I traditionella asiatiska örtläkemedel har sporadiskt rapporterats förekomma rentav farligt höga halter kvicksilver. Hos personer som använder sådana produkter kan exponeringen för kvicksilver vara mångfalt större än exponeringen som härstammar från livsmedel.

Sidan har senast uppdaterats 21.12.2022