Statens regionförvaltning förnyas vid årsskiftet 2025‒26. Regionförvaltningsverkens djur- och livsmedelsuppgifter överförs till Livsmedelsverket. I samband med ändringen kan webbplatsen ha brister de första dagarna i januari. Dessutom uppgifterna inom landsbygdsutveckling samt jordbruks- och livsmedelsekonomi överförs från NTM-centralerna till livskraftscentralerna. Detta medför ett driftavbrott i e-tjänsterna för landsbygdens utvecklingsstöd under perioden 1–7 januari 2026.

Odlade matsvampar

Den mest använda odlade svampen världen över och även i Finland är champinjonen (Agaricus), som man började odla i Frankrike redan på 1700-talet. Kommersiell odling av champinjoner inleddes hos oss på 1940-talet.

Andra svampar som odlas i Finland är shiitake (Lentinula edodes) och ostronmusslingen (Pleurotus ostreatus), som har odlats sedan 1980-talet. Judasörat (Auricularia) innehar fjärde platsen i världsstatistiken över odlade svampar.

I Finland säljs det också svampar som har odlats utomlands, både torkade och inlagda: judasöra, odlad vinterskivling (Flammulina velutipes), odlad föränderlig tofsskivling (även kallad föränderlig stubbskivling) (Kuehneromyces mutabilis) och halmslidskivling (Volvariella volvacea).

Sidan har senast uppdaterats 11.7.2019