Storköksverksamhet kräver antingen en anmälan om livsmedelslokal eller ett godkännande som anläggning.
Basmodell:
Godkännande som anläggning krävs inte, en anmälan om livsmedelslokal räcker
- storköket idkar verksamhet i enlighet med 27 § i jord- och skogsbruksministeriets förordning 318/2021 om livsmedelshygien och storköket svarar med andra ord för matens distributions- och serveringskedja ända fram till konsumenten.
Andra alternativ:
Om ett storkök inte vill ta på sig ansvaret för matens hela distributions- och serveringskedja, är alternativen för verksamheten följande:
- Godkännande som anläggning krävs inte, en anmälan om livsmedelslokal räcker
- storköket idkar verksamhet enligt 27 § i förordning 318/2021 och kan med andra ord använda råvaror av animaliskt ursprung, men marknadsområdet och leveransmängderna är begränsade (ett landskaps område, 1000 kg + 30%)
- Godkännande som anläggning krävs inte, en anmälan om livsmedelslokal räcker
- storköket använder tillagade råvaror av animaliskt ursprung
- inga begränsningar i leveransmängderna eller marknadsområdena
- Godkännande som anläggning
- inga begränsningar i fråga om råvaror av animaliskt ursprung eller leveransmängder eller leveransområden
Definitioner:
Om ett storkök kan också användas följande ´benämningar
- Centralkök
- Storkök
- Kostcenter
- Produktionskök
- Områdeskök
Serverings/distributionskök = kök, där ingen egentlig matlagning sker
- maten kommer tillagad och het från ett storkök
- maten kommer tillagad och nedkyld/nedfryst från ett storkök -> serverings/distributionsköket hettar upp maten före serveringen
- maten kommer färdigt komponerad, kall och icke tillagad från ett storkök (inte rått kött, rå fisk eller obehandlad mjölk) -> serverings/distributionsköket tillagar maten före serveringen
Obs! Blygsam lagning av morgon- eller mellanmål, såsom komponering av smörgåsar, kokning av gröt och potatis, tillredning av efterrättskräm och annat liknande kan ofta utgöra en del av ett distributions/serveringsköks verksamhet.