Lagring av biprodukter i en livsmedelsanläggning

På denna sida behandlas exempel på lagring av biprodukter i en livsmedelsanläggning.

Exempel 1. Lagring av kategori 3-biprodukter i ett livsmedelslager

Fråga:

Ett fryseri som godkänts som en livsmedelslokal, där allt är förpackade, frysta livsmedel, vill ta emot och lagra kategori 3-biprodukter. Kategori 3-biprodukterna skulle utgöra råvara för industrin för foder till sällskapsdjur. Biprodukterna skulle vara korrekt förpackade och frysta och transporteras med en egen handling och de kunde lagras åtskilda från livsmedel, men ändå i samma luftrum i lagret. Produkterna skulle komma till fryseriet som kategori 3-biprodukter. I anläggningens egen verksamhet (skadade förpackningar, utgångna produkter) uppkommer fortlöpande biprodukter av kategori 3. De har lagrats märkta inom sitt eget område.

På vilka villkor/med vilka registreringar kunde råvara till foder för sällskapsdjur (kategori 3-biprodukt) lagras på platsen i fråga?

Svar:

Lagstiftningen om biprodukter ställer inget separat registreringskrav på verksamheten, utan registrering som foderföretagare (lagringsanläggning, förpackat foder) räcker. En livsmedelsanläggning kan inom ramen för sitt godkännande enligt livsmedelslagen i regel hantera endast sina egna biprodukter. Mottagning och hantering av biprodukter från andra anläggningar är möjligt, om anläggningen har ändamålsenliga utrymmen och arrangemang för detta ändamål och en plan för egenkontroll. Eftersom det i detta fall rör sig om en biprodukt av kategori 3 som hela tiden är förpackad och också livsmedlen som lagras i fryseriet är förpackade, är en korskontamination mellan biprodukterna och livsmedlen mycket osannolik. Korskontamination kan också hindras genom att livsmedlen och biprodukterna hålls tillräckligt åtskilda till exempel så att biprodukterna reserveras en egen hyllplats. De kalla förvaringsförhållandena minskar också livsmedelssäkerhetsrisken.

Av ovan nämnda orsaker krävs i detta fall ingen sådan separat lagringsanläggning, som avses i biproduktförordningen, utan det räcker att fryseriet i fråga registrerar sig som foderföretagare. Leveransen för användning som foder ska i lämplig utsträckning med tanke på verksamheten i livsmedelslokalen beaktas i anläggningens befintliga plan för egenkontroll. Främst till den delen att man förstår att biprodukterna levereras för användning som foder och att de till exempel inte får förskämmas. Man registrerar sig som foderföretagare med denna blankett. Då biprodukter levereras för användning som foder, ska av fraktsedeln tydligt framgå att det rör sig om en biprodukt och inte ett livsmedel dvs. märkningen kategori 3, får inte användas som livsmedel.

Exempel 2: Insamling av kategori 3-biprodukter i en och samma koncerns gemensamma biproduktinsamling utan att en mellanhanteringsanläggning etableras

Fråga:

En koncern har flera verksamhetsställen runt om i Finland. Koncernen vill samla in biprodukterna som uppkommer i koncernens olika anläggningar på ett insamlingsställe för biprodukter vid ett av verksamhetsställena innan biprodukterna levereras vidare utan att en sådan mellanhanteringsanläggning som avses i biproduktförordningen etableras på insamlingsstället.

På vilka villkor är det möjligt att biprodukter från olika anläggningar samlas in i en enda anläggnings biproduktinsamling innan de transporteras till en annan bearbetningsanläggning för biprodukter?

Svar:

Biprodukt- eller livsmedelslagstiftningen ställer inte något särskilt godkännandekrav på sådan verksamhet som den ovan beskrivna. En biproduktavdelning i anslutning till ett slakteri, en annan köttanläggning eller fiskanläggning blir godkänd i anläggningens godkännandeförfarande enligt livsmedelslagen och över biproduktavdelningen utövas tillsyn som en del av livsmedelstillsynen (Oiva-kontrollen) över anläggningen. Om biprodukter levereras till ett slakteris, en annan köttanläggnings eller fiskanläggnings biproduktinsamling från andra anläggningar inom samma koncern, ska ändå följande villkor uppfyllas:

  • biprodukterna som förflyttas är kategori 3-biprodukter. Biprodukter av kategori 1 och 2 får inte förflyttas mellan anläggningarna utan godkännande som en sådan mellanhanteringsanläggning som avses i biproduktförordningen
  • biprodukter från ett slakteri får inte förflyttas till biproduktinsamling i en annan anläggning, men ett insamlingsställe för biprodukter kan ligga i anslutning till ett slakteri. Biprodukterna som ska förflyttas kan således härstamma från en styckningsanläggning, en köttproduktanläggning eller en fiskanläggning. Om biprodukterna levereras från detta insamlingsställe för att användas som foder för pälsdjur, ska biprodukternas insamlingsställe ändå registreras som en sådan uppsamlingscentral som avses i biproduktförordningen
  • anläggningarna, mellan vilka biprodukter förflyttas, ska ingå i en och samma koncern
  • anläggningarna ska ha en gemensam vägledning för verksamheten som hänför sig till uppsamling och förflyttning av biprodukter
  • för verksamheten ska finnas en i planen för egenkontroll utsedd ansvarig person i den mottagande anläggningen, som svarar för utarbetandet av vägledningar för anläggningarna som sänder i väg biprodukter, för dem som transporterar biprodukter och anläggningen som tar emot biprodukter. Den ansvariga personen svarar för att vägledningarna följs och uppdateras och vid behov för utredning av verksamheten för tillsynsmyndigheten
  • verksamheten som hänför sig till uppsamling och förflyttning av biprodukter ska beskrivas i såväl den avsändande som mottagande anläggningens plan för egenkontroll och denna plan ska följas
  • såväl anläggningen som sänder i väg som anläggningen som tar emot biprodukter ska föra bok över de mellan anläggningarna förflyttade biprodukternas mängd och avsändningsdatum. Biproduktpartiet ska också åtföljas av en fraktsedel eller en intern förflyttningshandling, av vilken avsändaren, mottagaren, transportören, datumet, mängden och varans karaktär framgår.
  • över verksamheten utövas tillsyn som en del av den avsändande och mottagande anläggningens Oiva-kontroll (Raderna 5.7 Hygienen vid hantering och lagring av biprodukter, 5.8 Produktionen av biprodukter och biprodukternas spårbarhet och 15.5 Sändningen av biprodukter, handelsdokumenten, transportförhållandena)
  • förflyttningen av biprodukter ska ske på ett hygieniskt sätt
  • biprodukterna ska levereras direkt till den mottagande anläggningens biproduktutrymmen och där till kärlen för uppsamling av biprodukter. Sådana får inte föras in i sådana utrymmen, där livsmedel tillverkas eller hanteras.

Det är viktigt att ovan uppräknade villkor uppfylls för att risken för att livsmedel kontamineras, biprodukternas spårbarhet äventyras och djursjukdomar sprider sig undviks.

Sidan har senast uppdaterats 26.9.2022