Djupfrysning och frysning är vanliga metoder för konservering som förlänger livsmedlens hållbarhet och minskar matsvinn. Låg temperatur hindrar mikroorganismer från att växa, men förstör dem inte och förhindrar inte till exempel att fetter härsknar.
Livsmedel som ska djupfrysas eller frysas ska vara kvalitativt felfria. Produkterna ska tillredas, kylas och frysas utan dröjsmål med ändamålsenlig utrustning så att kemiska och mikrobiologiska förändringar hålls minimala. Frysningen ska ske så snabbt som möjligt, eftersom långsam frysning bildar stora iskristaller som förstör strukturen och främjar mikrobiell tillväxt efter upptining.
Djupfrysning av livsmedel
Djupfryst livsmedel är ett livsmedel som har frysts snabbt och vars temperatur efter temperaturutjämning hålls vid –18 °C eller kallare i alla delar av produkten. Utrymmen och utrustning som används för djupfrysning och lagring av djupfrysta produkter ska vara lämpliga för ändamålet:
- Utrustningens temperatur ska kunna ställas in under –18 °C, så att frysningen tar högst 24 timmar. För industriell djupfrysning används vanligtvis till exempel plattkylare, frysstunnlar och spiralfrysar.
- Förvaringsutrymmen för djupfrysta produkter ska hålla –18 °C eller kallare.
Frysning av livsmedel
Frysning är en mindre reglerad metod än djupfrysning och kan på grund av utrustningens kapacitet vara långsammare än djupfrysning. För frysning av livsmedel kan vilken frysutrustning som helst med tillräcklig kapacitet användas. Det rekommenderas inte att frysa livsmedel i utrustning där redan frysta produkter förvaras. Kvaliteten bevaras bäst när frysningen sker snabbt, så utrustningen ska inte fyllas för mycket och portionerna som ska frysas ska inte vara för stora eller tjocka. Frysning är tillåten både i registrerade och godkända livsmedelslokaler. För animaliska produkter finns begränsningar vid frysning i registrerad verksamhet (se anvisningen Djupfrysning och frysning av livsmedel i livsmedelslokaler).
Det är inte rekommenderat att frysa livsmedel nära sista förbrukningsdag. Till exempel ska malet kött frysas så snart som möjligt efter malning och i god tid före sista förbrukningsdag. Ett undantag gäller produkter som ges till mathjälp samt råvaror i storkök när tillredningen innefattar upphettning.
I registrerade livsmedelslokaler rekommenderas att produkter som fryses för eget bruk används inom två månader. Om mer än två månader har gått sedan frysningsdagen eller bäst före-datumet, ska kvaliteten kontrolleras sensoriskt före användning. Livsmedel som inte är tjänliga ska kasseras.
Märkningar vid djupfrysning och frysning
Förpackningar av djupfrysta livsmedel som säljs till konsument eller storhushåll ska innehålla:
- ordet ”djupfryst” eller ”djupfryst produkt”
- minsta hållbarhetstid samt den tid köparen kan förvara produkten,
- förvaringstemperatur,
- märkningen ”får ej frysas om efter upptining”
Förpackningen för frysta livsmedel ska vara märkt med ordet ”fryst”, anvisningar för förvaring samt märkningen ”får ej frysas om efter upptining”.
Förpackade frysta eller djupfrysta köttprodukter, råa köttberedningar och obehandlade fiskeriprodukter som säljs till konsumenter och storhushåll ska dessutom ha märkning av frysnings- eller djupfrysningsdatum.
Upptinade produkter får säljas om det anges att produkten är upptinad och inte får frysas om. Den som fryser produkten ansvarar för att fastställa hållbarhetstiden och märkningarna. Märkningarna ska också visa spårbarhet, och i tvåspråkiga kommuner ska märkningarna finnas både på finska och svenska.
Upptining av livsmedel
Djupfrysta och frysta produkter ska undvikas att tina innan de används. Upptining ska ske i kylrum eller kylt utrymme, inte i rumstemperatur. Upptinad produkt ska användas så snart som möjligt. Ett livsmedel som har tinats eller börjat tina ska i regel inte frysas eller djupfrysas igen. Undantag från denna huvudregel anges i anvisningen Djupfrysning och frysning av livsmedel i livsmedelslokaler.
Kom ihåg detta:
- Frys eller djupfrys inte livsmedel som är gamla eller av dålig kvalitet!
- Frys inte livsmedel i en full frys, eftersom kall luft då inte cirkulerar ordentligt.
- Märk frysta och djupfrysta produkter på behörigt sätt.
- Upprätthåll kylkedjan. Låt inte livsmedel tina innan avsedd upptining.
- Tina livsmedel i kylda utrymmen, inte i rumstemperatur.