Benämningarna på livsmedel

Med tanke på konsumenten är livsmedlets beteckning en av de viktigaste märkningarna på livsmedelsförpackningarna. Beteckningen anger kort och exakt vilket livsmedel det rör sig om.

Med tanke på konsumenten är livsmedlets beteckning en av de viktigaste märkningarna på livsmedelsförpackningarna. Beteckningen anger kort och exakt vilket livsmedel det rör sig om.

Som beteckning på ett livsmedel ska användas

  • den beteckning som föreskrivits i Europeiska gemenskapens lagstiftning eller
  • den beteckning som blivit vedertagen i Finland eller
  • en beteckning som beskriver livsmedlet och vid behov hur livsmedlet används så, att beteckningen tillräckligt noggrant specificerar livsmedlet i fråga och skiljer det från andra livsmedel som det annars kunde förväxlas med.

Livsmedesföretagaren ska ha tillräckliga och korrekta uppgifter

Enligt livsmedelslagen ska livsmedelsföretagaren ha tillräckliga och korrekta uppgifter om de livsmedel som han producerar, framställer, importerar, exporterar, förpackar, saluhåller, serverar eller annars överlåter. Livsmedelsföretagaren ska sålunda ge sina kunder tillräcklig och korrekt information om förpackade och oförpackade livsmedel som han saluhåller.

Livsmedlets beteckning ska beskriva och specificera livsmedlet på ett exakt sätt

Det väsentliga i benämningen av ett livsmedel är att livsmedlets beteckning inte vilseleder konsumenten i fråga om livsmedlets karaktär, egenskaper eller sammansättning eller andra fakta. Beteckningen under vilken ett livsmedel marknadsförs, som är frivillig information, får inte heller vilseleda konsumenten.

Informationen som ges om ett livsmedel ska vara sanningsenlig, tydlig och lätt för konsumenten att förstå. Mer information om benämningen av livsmedel finner du i Livsmedelsverkets anvisning 17068/2 Handbok om livsmedelsinformation för tillsynsmyndigheter och livsmedelsföretagare.

 

Sidan har senast uppdaterats 4.1.2022